Obrazem: Fanoušci se sjíždějí na fotbalové Euro

fanoušci, fotbal, Euro

fanoušci, fotbal, Euro Zdroj: ctk

Fotbalové šílenství začalo.
V Polsku dnes večer začne fotbalového mistrovství Evropy a na scénu hned v prvním hracím dnu vstoupí i čeští fotbalisté.
Jejich první vystoupení na letošním šampionátu si nenechá ujít ani řada českých fanoušků.
Do polské Vratislavi, v níž se dnešní úvodní utkání českého týmu hraje, mnoho z nich zamířilo vlakem.
Jiní jedou držet na stadión palce svému týmu auty.
14
Fotogalerie
Fotbalové šílenství začalo. V Polsku dnes večer začne mistrovství Evropy a na scénu hned v prvním hracím dnu vstoupí i čeští fotbalisté. Svěřenci kouče Michala Bílka narazí na Rusko a na hřišti by neměl chybět ani útočník Milan Baroš, kterého trápilo svalové zranění. Zápas na Městském stadionu ve Vratislavi začne ve 20:45.

Rusové i Češi touží po úspěšném výsledku, který by zvýšil jejich naděje na postup ze čtyřčlenné skupiny, v níž jsou i domácí Polsko a Řecko. Jejich utkání celé Euro zahájí, od 18:00 nastoupí tým hostitelské země a Řekové ve Varšavě.

Fanoušci z Česka, Řecka i Chorvatska se potkávají na hraničním přechodu v Bohumíně. Obnovené kontroly jim nevadí. Jsou namátkové a v jejich průběhu turisté s s pracovníky polské pohraniční stráže žertují na téma, kdo vyhraje.

Pro mnohé fotbalové nadšence je letošní Euro splněným snem. Především díky dostupnosti vratislavského stadionu, kde český tým odehraje základní skupinu. „Fotbal miluji a mistrovské zápasy reprezentace jsem dosud mohl sledovat jen v televizi. Peníze na cesty do daleké ciziny nemám. Polsko ale je za rohem. To je super. Tím se mi splnil můj sen,“ svěřil se ČTK mladík, který do Polska vyrazil z Orlové.

Řada vozů projíždějících dnes hranice v Bohumíně se musela podrobit namátkové kontrole českých i polských bezpečnostních složek. Těsně před sjezdem z dálnice několik českých policistů zastavovalo především auta se zahraničními poznávacími značkami. Na místě byl speciálně vybavený monitorovací vůz a také vozidlo, ve kterém policie ověřuje pravost dokladů.

Asi o dva kilometry dál, už na polské straně, už úřadují hlídky polské pohraniční stráže. Kontroly ale nikomu nevadily. „Nic se nedá dělat. Zastavit můžou, pustit musí,“ žertoval jeden z cestujících. Zastávku mnozí využili k tomu, aby rozvinuli své vlajky a popřípadě dozdobili vozy.