Od Havlova odkazu se neodvracíme, tvrdí Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Současná česká vláda podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) výrazně zlepšila obraz České republiky v zahraničí. Odmítl přitom, že by se orientací na země, jako je komunistická Čína, odvracela od odkazu bývalého prezidenta Václava Havla a jeho důrazu na dodržování lidských práv ve světě.

„Já si nemyslím, že vláda jakýmkoli způsobem zhoršila obraz České republiky, ona ho naopak zlepšila,“ prohlásil Sobotka. Podle něho se díky tomu například v Evropské unii daří Česku prosazovat jeho záměry. „Obraz České republiky se v posledních pěti měsících v zahraničí výrazným způsobem zlepšil,“ je přesvědčen premiér.

Nedávnou dohodu s Čínou o uznávání její územní celistvosti a nepodporování samostatnosti Tibetu, která v Česku vyvolala vlnu kritiky, ani některá kontroverzní vyjádření prvního náměstka ministra zahraničí Petra Druláka k tomuto tématu nepovažuje Sobotka za odklon od havlovského odkazu v zahraniční politice.

„To, co se mění, je přístup minulých vlád v oblasti aktivní ekonomické diplomacie a obhajoby českých národních zájmů. Proto, abychom naše zájmy prosadili, potřebujeme mít spojence, zejména v Evropě. Pokud chceme vyvézt zboží a služby, tak musíme mít země, kde budeme schopni rozvíjet přátelské vztahy, a my se chceme soustředit na rychle rostoucí trhy,“ uvedl předseda vlády.

Sobotka: Soustředíme se na Čínu

Kvůli postupu Ruska, které v březnu přes odpor Ukrajiny i Západu anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, se podle něj v současnosti nedají rozvíjet obchodní a politické vztahy s Ruskem. „Tak se soustředíme na jiné rychle rostoucí ekonomiky, jako je Čína, Indie nebo Brazílie,“ vysvětlil Sobotka.

Česko podle něj ale nezanedbává ani exportní možnosti do Spojených států, zemí eurozóny nebo dalších tradičních trhů.