Od roku 2015 se sníží sazba DPH u léků, knih nebo dětských plen

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Racek Jan

Koaliční strany se shodly na snížení DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu z 15 na deset procent od začátku příštího roku. Ministerstvo financí má dohodu, která odpovídá koaliční smlouvě, zapracovat do návrhu státního rozpočtu na příští rok. Za dva týdny o něm má jednat koaliční rada.

„Dnes jsme se v zásadě shodli na jednom z důležitých parametrů toho, jakým způsobem začneme naplňovat koaliční dohodu v daňové oblasti,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka. „Dohodli jsme se na tom, že by se od 1. ledna 2015 měla snížit sazba DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu,“ podotkl s tím, že opatření bude znamenat několikamiliardový výpadek v příjmech státního rozpočtu. „Dokázal bych si představit, že bychom třetí sazbu snížili až na pět procent, ale deset procent je slušný a rozumný kompromis,“ dodal.

Ministerstvo financí původně navrhovalo, aby v nové 10procentní sazbě DPH byly i tiskoviny, což by vyhovovalo ministru financí a zároveň majiteli vydavatelství Mafra (deník Dnes, Lidové noviny a další) Andreji Babišovi, návrh ale neprošel.

Babiš také podle informací deníku Dnes navrhoval, aby se snížily současné základní a snížená sazba DPH snížily o jeden procentní bod, tzn. z 21 a 15 na 20 a 14 procent. Podle propočtů ministerstva by taková změna snížila příjmy státního rozpočetu o 16 miliard korun. S tím ale nesouhlasí Sobotka, podle kterého tento krok není součástí dohody koalice a měl by nepřiměřený dopad do rozpočtu.

O snížení DPH na dětské pleny bude muset vláda ještě jednat s Evropskou komisí. K úvahám o případném dalším snižování desetiprocentní sazby se podle Sobotky vláda vrátí, až budou zavedena konkrétní opatření pro zlepšení výběru DPH.

Finanční úřady vybraly loni na dani z přidané hodnoty meziročně o 30 miliard korun více, tedy 308,5 miliardy korun. DPH patří mezi takzvané sdílené daně, jejich výnosy tak putují nejen do státního rozpočtu, ale i do pokladen měst a krajů. Samotný státní rozpočet získal loni podle údajů ministerstva financí na DPH 220,2 miliardy korun, tedy o desetinu více než před rokem.

V porovnání s jinými členskými státy Evropské unie není zavedení druhé snížené sazby výjimkou, upozornila společnost PwC. V současné době má zavedeny dvě snížené sazby DPH 15 zemí EU a nižší z obou snížených sazeb DPH zpravidla zdaňují knihy a léky.

Některé státy pak mají zavedenu ještě tzv. super sníženou sazbu DPH nižší než pět procent. V daném případě se však jedná o výjimku udělenou „starým“ státům EU, které byly povinny od roku 1993 zvýšit svoji základní sazbu o více než dva procentní body.