ODS loni v rozpočtu pomohl prodej sídla, ČSSD vlastní společnost Cíl

ODS, ČSSD

ODS, ČSSD Zdroj: profimedia.cz

Oba hlavní rivalové na české politické scéně loni hospodařili s přebytkem. Sociálním demokratům v pokladně zůstalo 70,3 milionu korun, občanským demokratům dokonce140,4 milionu. Hlavním dárcem ČSSD byla loni akciová společnost Cíl, jejímž jediným akcionářem je samotná ČSSD, ODS si polepšila prodejem sídla na Malé Straně.

Díky nejlepším hospodářským výsledkům ČSSD za posledních deset let, jak je označuje místopředseda Martin Starec, snížila ČSSD dluh z kampaně před sněmovními volbami z 325 na 260 milionů korun, tedy o pětinu. Původním cílem byl pro sociální demokraty přebytek 48 milionů koru. Výnosy byly podle Starce 238,9 milionu korun a náklady činily 168,6 milionu korun.

„Aniž bychom vyjadřovali výrok s výhradou, upozorňujeme na skutečnost, že ČSSD vystupuje jako odpůrce v soudním sporu s JuDr. Zdeňkem Altnerem. V tomto sporu strana vystupuje jako žalobce za nezaplacení odměny dle mandátní smlouvy uzavřené v roce 1997,“ uvádí auditor ve výroční zprávě ČSSD.

„Z celkem osmi soudních sporů s panem Altnerem je jich v současnosti již sedm pravomocně ukončeno. Poslední soudní spor o zaplacení částky 19,015 milionu korun s příslušenstvím se nachází od roku 2005 ve fázi odvolání. Hodnota sporu je evidována podrozvahově,“ upřesňuje ve zprávě předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Letos, kdy budou na podzim senátní a krajské volby, bude sociální demokracie hospodařit s deficitním rozpočtem, takže jí na splácení dluhu, který jí zůstal po posledních volbách do sněmovny, nezbude. Již dříve Starec uvedl, že navržený rozpočet počítá s příjmy 237,5 milionu a s výdaji 261 milionů korun.

Celkové výnosy ODS loni dosáhly téměř 393 milionů korun, náklady byly 241 milionů. Občanským demokratům vylepšil rozpočet kromě státního příspěvku a darů především prodej sídla na Malé Straně, který po odečtení zůstatkové ceny předmětného majetku vynesl 40,3 milionu korun. Teď ODS sídlí v nájmu na Pankráci.

Štědřejší dárce než ČSSD mají i Věci veřejné

Na darech ODS získala přes 93 milionů korun. Více než 50 tisíc korun straně loni darovalo 244 dárců. ČSSD na darech loni získala zhruba 36,5 milionu korun a jejím hlavním dárcem byla akciová společnost Cíl, která jí darovala celých 30 milionů. Této společnosti v průběhu roku také sociální demokraté vracely půjčky v hodnotě 177 milionů korun a proto byli nuceni si v roce 2012 znovu půjčit. Do data závěrky ČSSD uzavřela smlouvy o krátkodobých půjčkách ve výši 30 milionů.

Zajímavostí je, že formou darů získala víc prostředků než ČSSD i nejmenší koaliční strana Věci veřejné. Sympatizanti a sponzoři jí poskytli dary celkem za 38 a půl milionu. Celkové závazky VV k poslednímu dni loňského roku klesly z 24,5 milionu korun na něco málo přes dva miliony. Véčkařům se podařilo vyřešit všechny výtky forenzního šetření auditorské společnosti BDO z minulého roku.

Politické strany musí odevzdat zprávu o hospodaření do konce března do Poslanecké sněmovny.