ODS má zachránit podpora zaměstnanosti a živnostníků

Vedení ODS

Vedení ODS Zdroj: ctk

Důvěryhodná ekonomika, vyšší zaměstnanost, lepší uplatnění studentů a ochrana národních zájmů – to jsou některé z osmi priorit pro volební rok 2014, které dnes schválila výkonná rada ODS.

ODS chce například prosadit snížení schodků veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP v letech 2013 až 2014. Dále chce dva roky daňové stability, kdy by se nezvyšovaly daně a odvody.

Rovněž navrhuje deregulační balíček pro snížení byrokracie pro menší podnikatele a zrychlené odpisy v podnikání. Hodlá také zasáhnout proti růstu cen energií, který podle nejsilnější vlády strany ekonomiku a konkurenceschopnost dusí. V oblasti zaměstnanosti hodlá podpořit větší rozšíření částečných pracovních úvazků.

„Je to náš příspěvek do koaličních jednání. Jsme přesvědčeni, že tyto návrhy budou ze strany koaličních partnerů přijaty vstřícně,“ oznámil na tiskové konferenci premiér Petr Nečas. Věří, že většina návrhů má šanci na to, aby byla schválena ještě do řádných sněmovních voleb, před nimiž se ODS zatím potýká s klesajícími preferencemi u lidí. Podle některých průzkumů by občanští demokraté skončili ve volbách do Sněmovny až na čtvrtém místě za ČSSD, TOP 09 a KSČM.

ODS chce ekonomickou stabilitu podpořit zachováním současných daní. Podnikatelé by též měli mít možnost využít zrychlené daňové odpisy investic tak, aby veškerý nově pořízený majetek bylo možné stoprocentně odepsat během 12 měsíců. Vedení ODS též navrhuje zjednodušení zadávání veřejných zakázek.

Proti zbytečné regulaci

Strana by též ráda ulehčila podnikatelům, navrhne proto deregulační balíček se zrušením zbytečných regulací v oblasti statistiky, výkaznictví či zaměstnávání. Hodlá prosadit slevy na pojistném u částečných úvazků, zavedení práce typu sdílené práce a práce na zavolanou. Zavést chtějí i daňové úlevy pro firmy, které budou minimálně jeden rok zaměstnávat člověka, který je evidován více než půl roku na úřadu práce. „Je tam kladen velký důraz na podporu malých a středních živnostníků, protože my na rozdíl od sociální demokracie nepovažujeme živnostníky za parazity, ale za základ fungování společnosti, zdravé ekonomiky a chceme je podporovat,“ řekl České televizi místopředseda strany Jiří Pospíšil.

Nečasova strana se chce zaměřit na energetiku. „Zabráníme růstu cen energií zastavením veřejné podpory pro nově budované obnovitelné zdroje kromě těch, které vyrábějí elektřinu pro vlastní spotřebu,“ uvedl Nečas. ODS by též ráda vyvinula tlak na snížení elektrické energie. Prosazovat bude vstup čtvrtého provozovatele mobilní telefonní sítě na trh.

I nadále ODS odmítá jednotnou daňovou a sociální politiku v EU a odmítá ohrožování vkladů českých střadatelů, pokud by měly sloužit jako záruky za dluhy zahraničních bank.

Část straníků chce nové vedení

Kvůli klesajícím preferencím strany volali někteří občanští demokraté po svolání mimořádného kongresu, na kterém by se vyměnilo vedení ODS. Podle Nečase ale v ODS není v současnosti nikdo, kdo mohl být věrohodným kandidátem na premiéra.

Podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění je s vládou Petra Nečase nespokojeno 89 procent voličů. Současný kabinet tak má nejméně příznivců ze všech dosavadních českých vlád od roku 1998, kdy CVVM tento průzkum provedlo poprvé.