ODS nabídla TOP 09 místo předsedy Sněmovny

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: ctk

Občanští demokraté na dnešním jednání vládní koalice nabídli post předsedy Sněmovny TOP 09. Představitelé koaličních stran se také shodli, že šéfa Sněmovny by měli poslanci zvolit před hlasováním o důvěře nové vládě, což žádá TOP 09.

Současná předsedkyně Miroslava Němcová (ODS) by se podle koalice měla stát premiérkou a vést novou vládu. Jmenování premiéra je však v rukou prezidenta Miloše Zemana, který rozhodnutí oznámí v úterý. Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) podal v pondělí demisi kvůli kauze údajné korupce ve vysokých politických kruzích.

Koalice se na podvečerním jednání v pražském Břevnovském klášteře shodla, že ODS už netrvá na tom, aby místo předsedy Sněmovny obsazovali občanští demokraté, informoval novináře úřadující předseda této strany Martin Kuba. „Čili zazněla od nás nabídka, že tuto nominaci by měl nabídnout, řekněme, klub TOP 09 a koalice by se za něj měla postavit a že by měla tato volba proběhnout před důvěrou nové vlády,“ řekl Kuba.

„Může se ukázat, že dnešní jednání a jeho obsah byl pouze hypotetický,“ podotkla vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake. Všichni podle ní čekají na to, zda prezident Zeman jmenuje Němcovou novou premiérkou. „Mohu jen potvrdit, že jsme se shodli na proceduře, která by nastala v případě jmenování Miroslavy Němcové novou premiérkou. Tedy že hlasování o nové předsedkyni nebo předsedovi by proběhlo ještě před hlasováním o důvěře nové vládě, pokud by byla sestavena,“ dodala Peake.

Možná budoucí premiérka Němcová i předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si pochvalovali, že dnešní jednání bylo věcné a rychlé. „Dobrali jsme se řešení naprosto snadno,“ řekla Němcová.

„Já jsem velmi s uspokojením vítala to, že tři politické strany, které tvoří současnou koalici, se za mě postavily,“ řekla Němcová. Očekává podle svých slov i to, že stejně jako ona se stala předsedkyní Sněmovny na základě dohody tří stran, které ji do této pozice navrhly, se tak stane i v případě jejího nástupce nebo nástupkyně.

Žádné konkrétní jméno případného nástupce nebo nástupkyně na čele Sněmovny politici nesdělili. „To je aktuální teprve v okamžiku, kdy by paní předsedkyně (Němcová) byla jmenována premiérkou,“ řekl Schwarzenberg. Podle serveru Aktuálně.cz je možné, že TOP 09 navrhne svoji místopředsedkyni Helenu Langšádlovou.

Zeman podle Schwarzenberga při pátečním jednání v Lánech řekl, že stovka poslanců je pro důvěru vládě dostatečné číslo. Pro vyslovení důvěry vládě stačí podle většina přítomných poslanců, a protože David Rath je ve vazbě a Roman Pekárek ve vězení, je ve Sněmovně jen 198 poslanců.

Schwarzenberg je podle svých slov přesvědčen, že Zeman jako demokrat i bývalý předseda Sněmovny bude respektovat ústavní zvyklosti, a pokud obdrží kandidáta, který má za sebou většinu, tak ho bude jmenovat. Každý jiný přístup by podle něj byl poněkud překvapivý, ale nepředpokládá, že by prezident takto „hodil vidle“ do demokratického procesu.

Jednání koalice o novém předsedovi Poslanecké sněmovny pokládá za „poněkud zvláštní“ předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Myslím si, že nejprve by se měla vyřešit otázka vyústění politické krize, a teprve pak by se měly řešit další personální otázky. Mám ale pocit, že ODS a TOP 09 jsou v zajetí personálních obchodů. Je to takový zvláštní svět, ve kterém se pohybují. Mám obavu, že ten svět má málo společného se světem občanů a jejich každodenních starostí.“ ČSSD se nehodlá zapojit do handlování o funkce ve Sněmovně, řekl Sobotka novinářům po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.