Odvolání u loupeže století by bylo bezpředmětné, uvedli žalobci

policie, ilustrační foto

policie, ilustrační foto Zdroj: ctk/Zdenek Nemec

Odvolání proti osvobozujícímu rozsudku u posledního z obžalovaných v kauze takzvané loupeže století by bylo zcela bezpředmětné, protože odvolací Vrchní soud v Praze už dříve jasně vyjádřil svůj názor na věc. Tak pražské městské státní zastupitelství v dnešním tiskovém prohlášení zdůvodnilo, proč se žalobce rozhodl odvolání v případu dispečera Antonína Salety nepodat. Verdikt je pravomocný a za loupež 154 milionů nebyl nikdo potrestán.

Pražský městský soud původně Saletu dvakrát uznal vinným a uložil mu devět let vězení a povinnost uhradit uloupené peníze. Saleta se však pokaždé úspěšně odvolal k vrchnímu soudu a napotřetí už městský soud Saletu viny zprostil.

„Městský soud v Praze, vázán právním názorem odvolacího soudu, vydal dne 11. září 2014 zprošťující rozsudek, proti kterému se státní zástupce neodvolal. V tomto rozsudku soud I. stupně konstatoval, že jakkoli byl až dosud přesvědčen o účasti obžalovaného na loupežném přepadení, pod tíhou argumentace odvolacího Vrchního soudu v Praze připustil jiný skutkový závěr,“ zrekapitulovala mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

O případném podání odvolání rozhodoval žalobce Tomáš Saňa, kterého u posledního kola soudního jednání zastupoval jeho kolega Vladimír Mužík. Podle Zenklové žalobce při své úvaze vycházel zejména z toho, že odvolací vrchní soud jasně vyjádřil svůj právní názor. Dále vzal v potaz to, že pro vinu Salety svědčily pouze nepřímé důkazy a že veškeré možné a dostupné důkazy již byly provedeny.

„Loupež století“ se stala před 12 lety na pražské Evropské třídě, kde neznámí pachatelé převlečení za policisty přepadli auto bezpečností agentury G4S, které převáželo hotovost z banky Citibank. Uloupené miliony se nikdy nenašly. Z účasti na loupeži žalobci dříve vinili i muže spojené s takzvaným Berdychovým gangem, nikdo ale nebyl usvědčen. Zaměstnanec G4S Saleta, který podle obžaloby pomohl lupičům interními informacemi z firmy, tak zůstával posledním obžalovaným v celé kauze.

Předseda senátu pražského městského soudu, který rozhodoval o vině Salety, zkritizoval při vyhlášení osvobozujícího rozsudku práci policistů. Ti muže vyslýchali už v roce 2005, aniž by jej obvinili. Saleta se poté přestěhoval na Kubu a následně do Venezuely. Policie ho potom začala stíhat jako uprchlého a teprve loni v létě jej eskortovala do České republiky. S odstupem času pak bylo velmi obtížné opatřit důkazy.

Přepadení obrněného vozu vyneslo 150 milionů korun