OKD zatím nepředložilo krajské tripartitě konsolidační plán

Logo OKD

Logo OKD Zdroj: Berger Petr/Euro

Těžební společnost OKD zatím nepředložila moravskoslezské krajské tripartitě konsolidační plán, který tripartita požadovala do konce března. Zprávu, kterou nyní finalizuje, musí předložit nejprve zástupcům vlády. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark to uvedl v dopise, který zaslal předsedovi tripartity, vládnímu zmocněnci Jiřímu Ciencialovi a jehož text má ČTK k dispozici.

„Vlastníci OKD - společnosti NWR a AHG - finalizují konsolidační zprávu, se kterou v nejbližších dnech seznámí pověřené ministry a zástupce vlády České republiky. Pokud bude přijata, management těžařské společnosti OKD je připraven okamžitě informovat i všechny členy krajské tripartity o aktuálním stavu a navrhovaných opatřeních,“ uvedl v dopise Ekmark. Termín, jejž stanovila tripartita, podle něj společnost nemůže upřednostnit, protože by zásadně porušila stanovenou časovou posloupnost.

„Nedá se nic dělat, mrzí mě to, ale chápu to, musíme počkat,“ komentoval to Cienciala. Podle Dronské tripartita chtěla konsolidační plán od OKD dřív, aby k němu mohla dát případné připomínky, než se jím budou zabývat ministři.

edá se nic dělat, mrzí mě to, ale chápu to, musíme počkat

V konsolidačním plánu se má OKD jasně vyjádřit k budoucnosti a dalšímu směřování firmy. Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) minulý týden uvedl, že tripartita očekává, že v plánu bude uvedeno, kde firma v budoucnu plánuje těžbu, jaká v ní bude zaměstnanost a jakou má skutečnou představu o uzavírání dolů kvůli jejich nerentabilitě.

OKD je v existenčních problémech, hlavně kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro firmu ztrátová i přes úsporná opatření. Kromě zaměstnanců OKD jsou ohrožena i místa tisíců lidí v navazujících profesích. V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ministerstva práce a průmyslu chystají seznam opatření, jež mají pomoci propouštěným. K 1. červenci má z OKD odejít 345 lidí. Výkonný ředitel firmy Antonín Klimša na počátku března ve firemních novinách Horník rovněž uvedl, že prioritou OKD je ukončit letos těžbu v Dole Paskov. Tam pracuje asi 1700 kmenových zaměstnanců.