OKsystem opět zajistí výplatu dávek. Ministerstvo nestíhá vypsat tendr

Michaela Marksová-Tominová

Michaela Marksová-Tominová

Ministerstvo práce a sociálních věcí prodlouží o rok smlouvu s firmou OKsystem, která mu nyní dodává systém na výplatu sociálních dávek. Smlouva bude prodloužena při vypsání nového výběrového řízení na provozovatele systému.

Ministryně Michaela Marksová Tominová uvedla, že už začátkem roku bylo jasné, že do jeho konce nelze stihnout uspořádat otevřené výběrové řízení. „Počítá se s tím, že až bude to výběrové řízení vypsáno, tak zároveň bude muset být smlouva s OKsystem prodloužena o rok prostřednictvím jednacího řízení bez uveřejnění,“ řekla. Premiér Bohuslav Sobotka pak poznamenal, že výběrové řízení musí být standardní a transparentní.

Staronový systém na výplatu dávek od firmy OKsystem využívají úřady práce opět od začátku roku. Úředníci se museli k původním aplikacím vrátit poté, co antimonopolní úřad zakázal používat dva roky staré produkty od firmy Fujitsu kvůli porušení zákona o veřejných zakázkách. Resort práce pod vedením někdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) totiž programy a služby pořídil bez tendru, připojil se jen k rámcové smlouvě ministerstva vnitra s firmou Fujitsu Technology Solutions.

Premiér na tiskové konferenci po jednání s Marksovou uvedl, že za priority ministerstva považuje aktivní politiku zaměstnanosti a jasný návrh na konkrétní podobu zrušení druhého důchodového pilíře. Marksová poznamenala, že by o zrušení druhého pilíře měla ještě na podzim jednat vláda. Uvedla také, že chce na příští tripartitě diskutovat o zvýšení minimální mzdy o 700 korun, na kterém se nedávno domluvila vládní koalice. Takové navýšení se ale nelíbí zaměstnavatelům, uvedl dnes po jednání tripartity předseda Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Sobotka dnes svou stranickou kolegyni pochválil za několik věcí, které se podle něj resortu povedly, včetně změny valorizace penzí, navyšování počtu zaměstnanců na úřadech práce a rozšíření výplat porodného.

**