Nacher s online prodejem léků na recept narazil

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Poslanec Patrik Nacher (ANO) navrhuje, aby české lékárny mohly prodávat on-line i léky na recept. Cílem jeho pozměňovacího návrhu k novele zákona o léčivech je lepší dostupnost léčiv. Jeho nápad ale zatím nemá nijak velkou podporu.

„Chceme pomoci lidem se zdravotním postižením, zjednodušit jim proces vyzvedávání léků, a to v logické návaznosti na e-recept, technologický vývoj a fakt, že léky pro nemalou skupinu občanů beztak vyzvedává třetí osoba,“ řekl deníku E15 Nacher.

Opoziční poslanci návrh považují za neprůchodný hlavně kvůli bezpečnostním rizikům a problémům s logistikou. Podle Vlastimila Válka (TOP 09) by to navíc způsobilo problémy malým lékárnám. „V řadě menších měst by to lékárny zlikvidovalo. Pro část občanů jde o jediný kontakt se zdravotníkem,“ říká Válek. Návrh by měl prý smysl hlavně v zemi, kde není hustá lékárenská síť.

Ani Aleně Gajdůškové a Jiřímu Běhounkovi z vládní ČSSD se nápad nelíbí. „Léky by měl vydávat lékárník, který dokáže pacienta nebo jeho blízkého upozornit na správné dávkování, možné interakce a případné jiné záludnosti léků,“ míní Gajdůšková.

Pozitivně naopak vnímá návrh spoluzakladatel lékárny Pilulka Martin Kasa, která provozuje i e-shop. „Život by to usnadnilo nejen lidem se zdravotním postižením, ale i zaneprázdněným lidem nebo matkám s dětmi,“ říká Kasa. „Co se týká zabezpečení, je to asi stejné jako výdej v lékárně,“ dodal.

Šéfa České lékárnické komory Lubomíra Chudobu překvapuje, že návrh předložil poslanec, který není členem zdravotního výboru. „Zřejmě vznikl pod tlakem některých firem a v této podobě je nepřijatelný,“ upozorňuje Chudoba. „V zahraničí je možnost on-line prodeje zavedena hlavně v místech, kde není hustá síť lékáren,“ podotkl. Možným řešením by podle něj bylo spíše dojíždění lékárníků k pacientům domů.

Nacherův návrh je součástí novely zákona o léčivech, kterou vláda předložila sněmovně na začátku října. Aktuálně se jí zabývá výbor pro zdravotnictví. Jejím hlavním cílem je zavedení lékového záznamu pacienta, který umožní nahlížení lékařů a lékárníků do systému e-receptů, což má usnadnit předepisování a vydávání léků.