Ondřej Liška začal pracovat v nevládním sektoru

Ondřej Liška

Ondřej Liška Zdroj: ctk

Někdejší předseda Strany zelených (SZ) Ondřej Liška má novou práci. Od 2. března začal pracovat coby konzultant vídeňské pobočky nevládní organizace Ashoka.

„Ashoka vyhledává a podporuje sociální inovátory (nebo také sociální podnikatele), tzn. hybatele pozitivních společenských změn,“ uvedl bývalý politik na svém facebookovém profilu. Do středoevropské centrály světové organizace nastoupil na pozici Country Director. Na bližší otázky deníku E15, v čem přesně bude jeho práce spočívat, ale prozatím odmítl odpovědět.

Nevládní organizace Ashoka, která od roku 1980 působí v mnoha zemích světa, má za cíl podporovat jedinečné a účinné přístupy k řešení sociálních problémů. V Česku, kde spolupracuje mimo jiné s Nadací Karla Janečka, podpořila na tři desítky podnikatelů.

Stranu zelených vedl Liška téměř pět let. Předsedou se stal koncem roku 2009. Pod jeho vedením si však strana nepřipsala prakticky žádné významné úspěchy. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 získala jen 2,44 procenta hlasů a po čtyřech letech tak opustila sněmovnu. V předčasných sněmovních volbách na podzim 2013 dopadla lépe, přesto výsledek 3,19 procenta hlasů na vstup do parlamentu nestačil.

Na funkci předsedy SZ Liška rezignoval v květnu loňského roku po té, co strana neuspěla ani ve volbách do Evropského parlamentu, v nichž získala 3,77 procenta hlasů a zůstala bez mandátu.

Ondřej Liška
Datum a místo narození: 14. července 1977 v Brně
Vzdělání: vystudoval Biskupské gymnázium v Brně a politologii a religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně
Současná funkce: Country Director nevládní organizace Ashoka (od března 2015)
Působení v politice: v roce 2002 vstoupil do SZ, vyprofiloval se jako její zahraničně-politický expert; v letech 2003 až 2004 byl místopředsedou strany (odstoupil kvůli sporům s tehdejším vedením strany) a také předsedou Česko-rakouského fóra pro dialog; v letech 2003 až 2005 působil v zastupitelstvu městské části Brno-střed (výbor pro kulturu a školství); od června 2006 do června 2010 byl členem Poslanecké sněmovny; v roce 2007 byl místopředsedou poslaneckého klubu Strany zelených; od prosince 2007 do poloviny roku 2009 zastával funkci ministra školství, mládeže a tělovýchovy; v září 2008 zvolen prvním místopředsedou Strany zelených (od 8. června 2009 po odstoupení předsedy Martina Bursíka stranu vedl) a 5. prosince 2009 byl zvolen předsedou strany; tuto funkci obhájil poprvé na stranickém sjezdu v listopadu 2010, podruhé na sjezdu v listopadu 2012 a naposledy v lednu 2014. V květnu 2014 však na funkci rezignoval kvůli neuspokojivým výsledkům v evropských volbách.
Rodina: je ženatý a má dvě dcery
Ostatní:
- Je autorem odborných textů a knihy Církev v podzemí (2000), která zmapovala skryté aktivity katolické církve v českých zemích v době komunismu.
- V letech 2000 až 2001 pracoval v Nadaci Fórum 2000. V roce 2005 spolu zakládal občanské sdružení Brno věc veřejná. Jako zastupitel městské části Brno-Střed Liška například spolupořádal kontroverzní výstavu o pochodu smrti brněnských Němců.
- Hovoří plynně německy a anglicky, umí francouzsky, rusky, polsky a italsky, učí se arabštinu a hebrejštinu. Občas vystupuje se skupinou Lesní zvěř, která hraje směs jazzu, hip hopu a drum’n’bassu.
- Má rád hory, dělal například průvodce v Alpách.