ONLINE: Nečas patří mezi podezřelé. ODS je připravena bránit jeho vydání policii

Špičky ODS

Špičky ODS

Ministra průmyslu a obchodu (od listopadu 2011), první místopředseda ODS (od listopadu 2012). Původně pracoval jako lékař, mimo jiné u záchranné služby, později začal podnikat. Provozoval minipekárnu, v roce 2007 založil síť obchodů s ovocnými koktejly. Členem ODS je od roku 2003, od roku 2008 je předsedou jihočeské ODS. Začínal v komunální politice jako zastupitel Českých Budějovic (2006-10 a opět od roku 2011), byl prvním náměstkem jihočeského hejtmana (2010-11) a zastupitelem Jihočeského kraje (2008-2011).

Prvním místopředsedou stany se stal loni v listopadu, když porazil dosavadní první místopředsedkyni strany a šéfku Sněmovny Miroslavu Němcovou. O post místopředsedy ODS se pokoušel již v roce 2010, tehdy ale neměl podporu Nečase kvůli tomu, že se angažoval ve velké koalici v krajské radě. Kuba býval dříve v médiích spojován s vlivným jihočeským podnikatelem Pavlem Dlouhým, který je označován za regionálního kmotra. Podle dřívějších výroků Kuby je vliv Dlouhého na jihočeskou organizaci ODS v médiích démo
Sdělení obvinění Janě Nagyové a čtyřem politikům
Místopředseda Poslanecké sněmovny (od prosince 2012) a místopředseda ODS (od června 2010). Do loňského června byl dva roky ministrem spravedlnosti v Nečasově kabinetu, stejnou funkci zastával také od září 2006 do května 2009 v obou vládách Mirka Topolánka. Odvolání Pospíšila z vlády premiér Petr Nečas loni zdůvodnil tím, že ztratil důvěru v jeho schopnost manažersky a rozpočtově zvládnout resort. V listopadu pak Pospíšilem vedená ODS v Plzeňském kraji dokázala jako jediná vyhrát v v krajských volbách, krajskou radu ale sestavila ČSSD s komunisty.

Vystudoval plzeňskou právnickou fakultu (1999), kterou od září 2009 do srpna 2010 vedl jako děkan poté, co předchozí vedení muselo školu opustit. Byl členem ODA, od roku 1998 je v ODS, od roku 2002 zasedá ve Sněmovně. Za jeho působení v čele ministerstva spravedlnosti bylo prosazeno několik zásadních právních norem, mimo jiné novela trestního řádu nebo nový občanský zákoník. Byl ale také kritizován za váhavý postoj v případu lidoveckého expředsedy Jiřího Čunka nebo
Sdělení obvinění Janě Nagyové a čtyřem politikům
Ministr dopravy (od prosince 2012), bývalý předseda poslaneckého klubu ODS. Původně veřejnosti nepříliš známý regionální politik se do nejvyšší politiky dostal poté, co v květnu 2011 vystřídal v čele poslanců ODS Petra Tluchoře. Stanjura přitom za svůj politický vzestup vděčí premiérovi Petru Nečasovi, který se veřejně nechal slyšet, že Tluchoř ztratil jeho důvěru, a prosazoval právě Stanjuru. Tluchoř se přitom krátce předtím stal jedním z hlavních aktérů aféry kolem příprav údajného puče uvnitř strany Věci veřejné.

Opavský rodák Stanjura vystudoval elektrotechnickou fakultu Vysokého učení technického v Brně. Od roku 1991 je členem ODS, před vstupem do komunální politiky pracoval v letech 1992 až 2002 jako programátor a později ředitel ve firmě ESKON, věnující se identifikačním systémům. Od roku 1997 zasedá v zastupitelstvu Opavy, byl radním Moravskoslezského kraje (2000-2008), členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje (2000-2011), primátorem Opavy (2002-2010). Od roku 2002 vede moravskoslezskou ODS.
37
Fotogalerie
Státní zastupitelství nevyloučilo, že mezi podezřelými v kauze údajného uplácení tří exposlanců ODS, kteří jsou nyní ve vazbě, je také odstupující premiér Petr Nečas (ODS). Uvedl to náměstek olomouckého vrchního žalobce Pavel Komár s tím, že žádost poslancům o vydání Nečase k trestnímu stíhání vyšetřovatelé dosud nepodali. Kriminalisté podle serveru Lidovky.cz chystají Nečasovo obvinění. Nečas podezření odmítá, trestného činu se prý nedopustil.

Poslanci ODS by ve Sněmovně nepodpořili případnou žádost policie o vydání bývalého předsedy strany a premiéra Petra Nečase v souvislosti s kauzou údajného uplácení tří bývalých poslanců této strany. ČSSD, TOP 09 ani LIDEM prý zatím nevím, jak by se zachovaly.

Zatímco ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba již začal pomýšlet na uvolněné křeslo předsedy vlády, vyšetřování Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se otočilo i jeho směrem. Policie totiž v pondělí večer prohledala dům Tomáše Jindry, poradce ministra zemědělství Petra Bendla a ministra průmyslu a obchodu Kuby. Pohled na policejní akce, které probíhají v posledních dnech se dál výrazně různí.

„Jestli byla celá policejní akce, která proběhla, jen vyjádřením jiného právního názoru na to, co je a co není korupce, tak my říkáme celou dobu: toto není korupční jednání,“ prohlásil šéf stranického poslaneckého klubu Marek Benda.

Podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce je celá věc „na hraně“. „Je otázkou, jaké byly ony podmínky, z jakých důvodů oni poslanci rezignovali na své mandáty, a zda toto bude prokázáno,“ uvedl. Případnou žádostí se podle něj budou jeho strana i Sněmovna zabývat, až když dorazí. „V tuto chvíli je potřeba zdůraznit, že platí novela Ústavy a podle té, i kdyby bylo odepřeno trestní stíhání, je možné stíhat toho konkrétního poslance po skončení mandátu,“ připomněl také Tejc, který si prý zatím netroufá odhadovat, zda bylo jednání Nečase trestné, či nikoliv.

OBRAZEM: Pravděpodobní kandidáti na příštího českého premiéra

SLEDUJEME ONLINE:

19:30Sociální demokracie trvá na rozpuštění sněmovny

Špičky ČSSD budou ve středu jednat s lídry vládní TOP 09 o řešení situace po demisi vlády. ČSSD je chce přesvědčit o předčasných volbách. Schůzka začne v 15:00 a zúčastnit by se jí kromě šéfů poslanců měli předsedové stran a zřejmě i první místopředsedové. Dosavadní koalice chce po demisi premiéra a vlády pokračovat pod novým ministerským předsedou z řad ODS až do řádných voleb na jaře příštího roku.

18:46Policie u exšéfa pražských investic Tomana zajistila listiny a PC

Kriminalisté při razii minulý týden provedli domovní prohlídku i u podnikatele a exšéfa odboru pražských investic Jiřího Tomana. Jeho advokát Bronislav Šerák dnes uvedl, že si odnesli několik dokumentů a počítač. Tomanovo jméno figuruje v dokumentu o stíhání v kauze obviněné šéfky kanceláře odstupujícího premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové. Vyšetřovatelé na její případ přišli při prověřování údajně zločinecké skupiny lobbistů, mezi nimiž je podle policie Toman. Podnikatel nechápe, proč jej policie s těmito lidmi spojuje.

18:37Poslanci informace o stíhání Nečase nemají

15:48Sociální demokracie volá po rozpuštění Poslanecké sněmovny

ČSSD chce svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, na níž by se hlasovalo o jejím rozpuštění. Podle představ největší opoziční strany by se měla uskutečnit kolem poloviny července, tak aby se volby mohly konat začátkem nebo v polovině září. Uvedl to šéf poslaneckého klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc.

Podle něj by se na zvláštní schůzi mělo hlasovat o jediném usnesení, a to o rozpuštění dolní komory. ČSSD už na podporu tohoto požadavku začala sbírat podpisy. Celkem jich musí mít 120, a potřebuje proto podporu i části největších stran dosavadní koalice - ODS a TOP 09.

Tyto strany však spolu s uskupením LIDEM zatím předčasné volby odmítají a snaží se po rezignaci premiéra Petra Nečase (ODS) kvůli skandálu kolem jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové vládu obnovit pod vedením jiného ministerského předsedy. Jeho jméno má navrhnout ODS.

15:26Státní zástupce uvedl, že Nečas je mezi podezřelými

Státní zástupce pro ČT povrdil, že premiér Nečas patří v současné kauze mezi podezřelé. Vyšetřovatelé v obvinění Nagyové a dalších čtyř lidí polde serveru Lidovky.cz tvrdí, že Nečas nejenže o uplácení věděl, ale aktivně v případu vystupoval: úplatek ve formě postů ve státních firmách slíbil a zajistil. Tím si podle obvinění, které zveřejnil server E15.cz, zajistil prospěch, protože trojice poslanců odešla ze sněmovny a nechala projít daňový balíček.

15:17Nečas se policie nebojí

Petr Nečas se k případné žádosti o své vydání, se nechtěl podle serveru Lidovky.cz vyjádřit. „Považuji to za věc, kdy skutečně dochází ke kriminalizaci sice nikomu nevonících politických postupů, ale který by byl v důsledku na zavření celé politické reprezentace,“ uvedl premiér v demisi. „Nebojím se,“ dodal premiér v demisi.

15:00Poslanci schůzi nepřerušili, vrátili se k projednávání zákonů

Sněmovna podle očekávání nejednala o vyjádření nedůvěry padlé vládě Petra Nečase (ODS), což původně chtěla opozice. Bývalý ministerský předseda už její přání naplnil svou rezignací. Poslanci se dnes proto po necelém týdnu vrátili k projednávání zákonů, i když část koaličních zástupců uvažovala o přerušení červnové schůze dolní komory o týden hledání budoucího premiéra.

14:05Peake: ODS stále neuvedla jméno kandidáta na premiéra

„Hlavním hráčem na tahu je nyní prezident,“ uvedla po jednání rady LIDEM v ČT předsedkyně strany Karolína Peake. ODS podle ní zatím nesdělila své adepty na post premiéra. Strana LIDEM chce podle Peake jednat o všech variantách, které povedou k řešení aktuální politické krize.

13:59Komise: Zákon o Vojenském zpravodajství potřebuje změnu

Ministr obrany Vlastimil Picek (vlevo) přichází na schůzi Stálé komise sněmovny pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství, která se konala 18. června v Praze. Na programu je projednání zásahu policie v prostorách Vojenského zpravodajství.Ministr obrany Vlastimil Picek (vlevo) přichází na schůzi Stálé komise sněmovny pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství, která se konala 18. června v Praze. Na programu je projednání zásahu policie v prostorách Vojenského zpravodajství.|ctkMinistr obrany Vlastimil Picek přichází na schůzi Stálé komise sněmovny pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství, která se konala 18. června v Praze.

Podle stálé sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství stojí za zneužitím rozvědky ke sledování manželky odstupujícího premiéra Petra Nečase (ODS) selhání jednotlivců. Ke kauze přispělo i selhání kontroly činnosti armádní rozvědky, uvedla komise po dnešním zasedání. Podle jejího člena poslance Jana Vidíma (ODS) bude patrně nutné provést změny v zákoně o Vojenském zpravodajství.

13:44ČD: Vyjednávání o pozicích v dozorčí radě není neobvyklé

Podle Českých drah není vyjednávání o pozici v dorozčí radě pro bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka ničím neobvyklé. „Je zcela běžné, že se o kandidátech na pozice v orgánech společnosti diskutuje. Rozhodovací pravomoc má samozřejmě dozorčí rada ČD, která jako nadřízený orgán členy představenstva volí,“ řekl mluvčí dopravce Radek Joklík s tím, že o složení dozorčí rady pak rozhoduje řídící výbor. Ten je složený z náměstků a dalších vysokých úředníků ministerstev dopravy, financí, průmyslu a obchodu, obrany a ministerstva pro místní rozvoj. Podle policejních odposlechů Jana Nagyová telefonovala s šéfem ČD Petrem Žaludou, aby s ním dojednala Bočkovo jmenování.

13:36Ištvan neprozradil, zda obviní Nečase

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan odmítl komentovat, pro dosud neobvinil či nevyslechl expremiéra Petra Nečase v souvislosti se zajišťováním lukrativních postu ve státních firmách pro bývalé poslance Tluchoře, Šnajdra a Fuksu. „To, co plánujeme, veřejnosti nesdělujeme. Informujeme pouze o krocích, které jsme již učinili,“ reagoval na dotaz, zda se k podobnému kroku chystá.

12:49ODS se sejde s koaličními partnery

„V nejbližších hodinách a dnech“ začne ODS jednat s TOP 09 a LIDEM o podobě nové vlády, prohlásil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který je zároveň prvním místopředsedou ODS. Úřadující šéf občanských demokratů se v pátek večer sejde s prezidentem Milošem Zemanem, neslibuje ale, že s sebou přinese hotový návrh nové české vlády.

12:45Benda: Nečas se nedopustili korupce

Expremiér Petr Nečas se nedopustil korupce, jestliže se podílel na vyjednávání postů pro exposlance ODS. Na tiskové konferenci ODS to zdůrazil poslanec Marek Benda. „Toto není korupční jednání,“ dodal.

12:35Jan Hrbáček: Policie si může přijít pro každého

„Stíhání politických prominentů včetně bývalé vrchní ředitelky kabinetu předsedy vlády Jany Nagyové vnáší do českého práva nový pohled na to, co je za hranou zákona a co ne. Pokud by právní analytici vycházeli pouze z textů sdělení obvinění, nejspíš by šéfům razie promptně doporučili, ať se vzdají svých funkcí,“ píše ve svém komentáři Jan Hrbáček.

12:28V policejních odposleších se objevují i šéfové Českých drah a ČEZ

Server E15.cz a týdeník Euro zveřejňují kompletní sdělení obvinění bývalé vrchní ředitelce kabinetu předsedy vlády Janě Nagyové, Romanu Bočkovi, Ivanu Fuksovi, Marku Šnajdrovi a Petru Tluchořovi. Šestnáctistránkový text naznačuje, že k pěti obviněným politickým prominentům mohou přibýt i další jména. V odposleších Nagyové figurují například i šéf Českých drah Petr Žaluda či šéf ČEZ Daniel Beneš. Celý dokument najdete zde:

12:02Fuksa může do půlnoci podat stížnost proti vazbě

Bývalý poslanec a ministr zemědělství Ivan Fuksa se musí do dnešní půlnoci rozhodnout, zda podá stížnost proti vzetí do vazby. Někdejší poslanec za ODS je ve vazbě od soboty kvůli údajnému přijetí úplatku formou lukrativního pracovního místa.

O vazbě pro šest lidí soud rozhodl v sobotu, v neděli do ní poslal ještě bývalého poslance za ODS Marka Šnajdra. Nagyová, Šnajdr, další bývalý poslanec ODS Petr Tluchoř, bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček si okamžitě podali proti rozhodnutí Okresního soudu v Ostravě stížnost. Fuksa si jako jediný ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

11:57Vyjednavači TOP 09 půjdou na Hrad v pátek

Hlavní vyjednávači TOP 09 Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek přijdou v pátek na Pražský hrad. S prezidentem Milošem Zemanem budou diskutovat o řešení politické situace vzniklé po demisi premiéra Petra Nečase (ODS), který svůj post opustil po skandálu své nejbližší spolupracovnice Jany Nagyové.

11:22Úředníka, který šel do ČD místo Tluchoře, čeká výslech

Úředníka ministerstva financí Libora Antoše, který prý místo exposlance ODS Petra Tluchoře zasedl v dozorčí radě Českých drah (ČD), chce vyslechnout policie. Píší to Lidovky.cz. Antošova výpověď podle webu může osvětlit okolnosti Tluchořova obvinění. Místo v dozorčí radě Českých drah měl původně získat přímo Tluchoř, post ale vyjednal svému známému Antošovi.

10:40Poslanec Fiala podpoří jedině předčasné volby

Nezařazený poslanec Radim Fiala (dříve ODS) dnes oznámil, že ve Sněmovně podpoří jen kroky vedoucí k předčasným volbám. Jeho podporu nezíská nová vláda na půdorysu nynější koalice ani případný úřednický kabinet nebo jiný projekt.

„Myslím si, že bylo dost politických handlů a je nyní nutné dát příležitost občanům, aby vyjádřili svou vůli ve volbách,“ řekl Fiala novinářům k nynější vládní krizi, kdy padl kabinet premiéra Petra Nečase (ODS). Fiala se hlásí k hnutí Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury.

10:37Berliner Zeitung: Česko připomíná banánovou republiku

Banánovou republiku připomíná podle dnešního vydání listu Berliner Zeitung dění v Česku. Země potřebuje zásadní změnu politické kultury a jediné východisko ze současné krize představují předčasné volby.

9:50Česko zasáhla vlna deziluze z politické elity

Demise premiéra uvrhla Česko do další politické krize během několika let, píší zahraniční deníky. „Ve vztahu ke své kradoucí a opilé elitě se Češi stávají společností, kterou v Evropě nejvíce postihla deziluze. Probudí je český Watergate a přiměje je, aby usilovali o skutečnou změnu?“ ptá se EUobserver

9:43Chalupa: O premiérské křeslo nemám zájem

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se nechystá ucházet o premiérský post. „V tuto chvíli to není realistické,“ řekl České televizi. Dodal, že předčasné volby nejsou vzhledem k nedávným povodním vhodným řešením současné situace.

8:50Poslanecké kluby před jednáním Sněmovny projednají situaci

Před jednáním Poslanecké sněmovny, které začne ve 14:00, se sejdou poslanecké ODS, ČSSD i Věcí veřejných. LIDEM na 11:00 svolaly jednání republikové rady a všech poslanců. K současné politické situaci se vyjádří i LEV 21.

8:29David Klimeš: Pokračování současné vládní koalice by bylo katastrofou

Pokud polomrtvá vládní koalice nakone přežije, bude se muset vyrovnat s prezidentem Milošem Zemanem, který si nenechá ujít žádnou přiležitost posílit svou reálnou moc. A je celkem jedno, zada se premiérského křesla ujme ODS či zda prezident prosadí úřednickou vládu. „Rychlé volby znamenají nejspíše komunisty u moci a také vyšší daně. Ale i přesto: raději k urnám než postnečasovskou vládní hrůzu bez konce,“ píše komentátor E15 David Klimeš.

7:26Kuba se zřejmě sejde se Zemanem

Jeden z potenciálních kandidátů na nového premiéra z řad ODS Martin Kuba by se dnes měl sejít s prezidentem Milošem Zemanem. Čas ani samotné konání schůzky ale nejsou oficiálně potvrzeny.

7:24Policie prohledala dům poradce ministrů Kuby a Bendla

Policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v pondělí večer provedli prohlídku domu právníka Tomáše Jindry v Hrusicích u Prahy. Akce souvisí s případem šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové a vlivných lobbistů blízkých ODS, uvedl server idnes.cz. Podle severu je Jindra nejlépe placeným poradcem ministra zemědělství Petra Bendla a zároveň poradcem ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (oba ODS).

18:34Nwelati: Vyberme Němcovou

Premiérem nemusí být muž. Podle názoru místopředsedy středočeské ODS Raduana Nwelatiho by měla Petra Nečase v premiérském křesle nahradit Miroslava Němcová. Podle zdroje E15.cz z výkonné rady ODS to Nwelati zdůvodnil tím, že Němcová má nejčistší morální profil. Ta se prý ale takové „nálepce“ bránila, uvedl zdroj.

18:10Zeman chce se stranami jednat od pátku,do té doby mají čas jednat

Prezident Miloš Zeman chce od pátku přes víkend v Lánech přijmout představitele politických stran, aby s nimi jednal o současné situaci. Uvedl to poté, co přijal demisi dosavadního premiéra Petra Nečase. Prezident čeká, že strany času do pátku využijí k projednání situace jak ve svých grémiích, tak případně mezi sebou.

18:04Premiér Nečas předal prezidentovi Zemanovi demisi

Premiér Petr Nečas předal dnes do rukou prezidenta Miloše Zemana demisi. Prezident ji přijal a pověřil jej výkonem funkce do jmenování vlády nové. Na sestavení příštího kabinetu by se chtěli opět dohodnout zástupci ODS, TOP 09 a LIDEM, premiér by mohl vzejít z řad občanských demokratů.

S Nečasem končí i celá vláda. „Rád bych vás požádal, aby vaše vláda v tomto mezidobí (do jmenování nové vlády) vykonávala běžnou činnost, nikoliv přijímaní strategických rozhodnutí,“ poznamenal prezident. Zeman Nečasovi i jeho kabinetu poděkoval za vykonanou práci, především za to, že vláda uvolnila miliardy korun na překonání důsledků nedávných povodní.

„Dovolte mi, abych vám závěrem řekl, že jsem si vás vždy vážil, a i když jsme mnohdy měli neshody na témata důležitá i méně důležitá, vždy jsem pozorně naslouchal vašim názorům. Dovolte mi proto, abych vám popřál trochu lidského štěstí a hodně osobní pohody,“ dodal prezident.

Jak kauza v pondělí vygradovala? Čtěte

:

Co se dále dělo v sobotu? Sledovali jsme

A co se dělo již v pátek? Páteční online

Další články ke kauze premiéra Nečase a jeho spolupracovnice Nagyové:

Jana Nagyová a Petr Nečas - osudová přitažlivost