ONLINE: Nečas předal demisi. Zeman dal stranám čas do pátku, aby se dohodly

Místopředseda ODS Martin Kuba (vlevo), odstupující premiér Petr Nečas (uprostřed) a místopředsedkyně strany a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (vpravo) před jednáním výkonné rady ODS 17. června v Praze

Místopředseda ODS Martin Kuba (vlevo), odstupující premiér Petr Nečas (uprostřed) a místopředsedkyně strany a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (vpravo) před jednáním výkonné rady ODS 17. června v Praze Zdroj: ctk

Hledání nového premiéra se naplno rozjiždí. Strany mají čas do pátku, aby se dohodly, pak si je pozve prezident Miloš Zeman. Nárok ODS na premiérské křeslo uznává jen TOP 09, opozice naopak hlasitě požaduje nové volby. Špičky ODS sice zatím žádné konkrétní jméno nevedly, ale zřejmě nejžhavějším kandidátem je zatím první místopředseda ODS Martin Kuba, který již stranu místo Nečase fakticky řídí, a sám také prohlásil, že je připraven funkci premiéra převzít.

Nečas dnes večer kvůli skandálu kolem své spolupracovnice Jany Nagyové předal svou demisi do rukou prezidenta Miloše Zemana. Nyní zůstane řadovým poslancem, ale po skončení mandátu chce z politiky odejít úplně.

Velkou roli nyní sehraje prezident Zeman, který podle kuloárních spekulací není předčasným volbám příliš nakloněn. Odcházející premiér doufá, že pokud koalice najde potřebných 101 poslanců připravených podporovat novou vládu, prezident to bude respektovat.

Zeman po převzetí demise pověřil Nečase a jeho kabinet výkonem funkce do jmenování nové vlády. Vláda v demisi by měla podle prezidenta vykonávat běžnou činnost, ale neměla by přijímat strategická rozhodnutí. Nečasovi popřál „trochu lidského štěstí a hodně osobní odvahy“.

SLEDUJEME ONLINE:

18:34Nwelati: Vyberme Němcovou

Premiérem nemusí být muž. Podle názoru místopředsedy středočeské ODS Raduana Nwelatiho by měla Petra Nečase v premiérském křesle nahradit Miroslava Němcová. Podle zdroje E15.cz z výkonné rady ODS to Nwelati zdůvodnil tím, že Němcová má nejčistší morální profil. Ta se prý ale takové „nálepce“ bránila, uvedl zdroj.

18:10Zeman chce se stranami jednat od pátku,do té doby mají čas jednat

Prezident Miloš Zeman chce od pátku přes víkend v Lánech přijmout představitele politických stran, aby s nimi jednal o současné situaci. Uvedl to poté, co přijal demisi dosavadního premiéra Petra Nečase. Prezident čeká, že strany času do pátku využijí k projednání situace jak ve svých grémiích, tak případně mezi sebou.

18:04Premiér Nečas předal prezidentovi Zemanovi demisi

Premiér Petr Nečas předal dnes do rukou prezidenta Miloše Zemana demisi. Prezident ji přijal a pověřil jej výkonem funkce do jmenování vlády nové. Na sestavení příštího kabinetu by se chtěli opět dohodnout zástupci ODS, TOP 09 a LIDEM, premiér by mohl vzejít z řad občanských demokratů.

S Nečasem končí i celá vláda. „Rád bych vás požádal, aby vaše vláda v tomto mezidobí (do jmenování nové vlády) vykonávala běžnou činnost, nikoliv přijímaní strategických rozhodnutí,“ poznamenal prezident. Zeman Nečasovi i jeho kabinetu poděkoval za vykonanou práci, především za to, že vláda uvolnila miliardy korun na překonání důsledků nedávných povodní.

„Dovolte mi, abych vám závěrem řekl, že jsem si vás vždy vážil, a i když jsme mnohdy měli neshody na témata důležitá i méně důležitá, vždy jsem pozorně naslouchal vašim názorům. Dovolte mi proto, abych vám popřál trochu lidského štěstí a hodně osobní pohody,“ dodal prezident.

17:18Zeman nepreferuje předčasné volby, tvrdí Nečas

Prezident Miloš Zeman nepreferuje předčasné volby, řekl po dnešní společné schůzce na zámku v Lánech odcházející premiér Petr Nečas. Nečas uvedl, že spolu hovořili o všech možnostech řešení současné situace. Premiér, který vpodvečer podá demisi, chce s politikou zcela skončit. Odejde i z funkce předsedy ODS, mandát poslance dokončí, ale v příštích volbách už nebude do Sněmovny kandidovat.

Dosavadní ministerský předseda při příchodu na jednání širšího vedení ODS řekl, že s prezidentem jednali „dlouho a velmi pečlivě“ o všech možných variantách. Zopakoval, že doufá, že prezident bude respektovat takovou vládu, která bude mít ve Sněmovně většinovou podporu.

Nečasovu interpretaci Zemanova postoje k předčasným volbám však dnes zpochybnil předseda komunistů Vojtěch Filip. „Vzhledem k tomu, že jsem nikde nezaregistroval, že by se Nečas stal tiskovým mluvčím Hradu, dovoluji si připomenout, že předchozí vyjádření prezidenta Zemana vždy hovořila o tom, že tato vláda by měla odejít,“ uvedl v tiskovém prohlášení. Dodal, že je třeba vyčkat vyjádření hlavy státu a „nepodléhat podsouvaným interpretacím končícího premiéra“.

16:25David Rath: Zařízli vládu jako slepici, popravy pokračují

„Napadá mě přísloví: „Kdo jinému jámu kopá …“ Petr Nečas nese svůj díl odpovědnosti na tom, že už přes rok jsem ve vězení. Skoro jako vyjádření legendárního Koziny mi dnes připadají má loňská slova vyřčená ve sněmovně, že pokud policie nasadí odposlechy do okolí vládních politiků, tak za chvíli bude celá vláda zasedat ve vězení. Zatím tedy ne celá, ale možná její premiér,“ napsal David Rath z vazby na svojí internetovou stránku.

15:49Vít Bárta chce předčasné volby

„Věci veřejné budou dál usilovat o předčasné volby,“ uvedl v reakci na snahy ODS šéf VV Vít Bárta. S koaličními stranami jednat nebudeme a podporu od nás v žádném případě nezískají, uvedl Bárta v ČT.

15:36Nezařazení poslanci vyčkávají

Důležité slovo v rozhodování o rozpuštění Poslanecké sněmovny budou mít hlasy nezařazených poslanců. Ti jsou momentálně velmi opatrní a s vyjádřením vyčkávají. Michal Doktor (Jihočeši 2012) pro server ihned.cz uvedl, že pokud se nenajde rozumná varianta vládnutí, podpořil by raději předčasné volby. Exministr školství za VV Josef Dobeš by si dovedl velmi obtížně představit podporu nové vlády na současném koaličním půdorysu.

15:11Soud rozhodne stížnosti na vazbu do měsíce

Krajský soud v Ostravě rozhodne o stížnostech obviněných v kauze Nagyová na jejich vzetí do vazby do tří týdnů, nejpozději do měsíce. Ve vazebních věznicích v Ostravě, Brně a Olomouci je už sedm stíhaných. Kromě nejbližší spolupracovnice premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové například tři bývalí poslanci za ODS či někdejší náčelník Vojenské rozvědky Ondrej Páleník.

14:17ODS chce pokračovat ve vládě. Prioritou je koalice jako celek

ODS bude vyjednávat jednotně, pověření platí pro celé grémium. „Jednání budou trvat pouhé dny,“ uvedl k dalšímu postupu strany místopředseda Kuba. O jménu nového premiéra, kterého ODS navrhne zástupci strany zatím odmítli hovořit. „ODS disponuje řadou lidí, kteří by funkci premiéra plnit,“ uvedl Kuba.

Vedení ODS podle něj neřešilo, kdo by měl budoucí vládu vést z pozice premiéra. „Jsme si vědomi toho, že jednání v téhleté chvíli začínají. My jsme ještě neslyšeli názor pana prezidenta a našich koaličních partnerů,“ uvedl Kuba. Prezident Miloš Zeman se k situaci ve vládě vyjádří možná v podvečer, kdy přijme Nečasovu rezignaci na premiérský post.

14:13Špičky ODS sestavují vyjednávací tým

Širší vedení ODS jedná o tom, kdo bude za stranu vyjednávat s TOP 09 a LIDEM o sestavení nové koaliční vlády. Podle některých členů výkonné rady ODS je variantou, že by kandidátem na premiéra nebyl ten, kdo nyní povede stranu. Premiér a předseda ODS Petr Nečas také svým spolustraníkům oznámí svou rezignaci na oba posty. Vedením strany bude nyní pověřen první místopředseda Martin Kuba.

13:55Kovanda u soudu: Nečasovou jsme sledovali, lidi z úřadu ne

Dnes už bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda policii přiznal sledování manželky premiéra, obvinění týkající se dvou pracovníků úřadu vlády ale odmítá. Uvedl to jeho advokát Jiří Matzner. Důvodem akce prý byla bezpečnost státu a výsledek předal šéfce premiérova kabinetu Janě Nagyové. Ministr obrany Vlastimil Picek Kovandu v návaznosti na vyšetřování dočasně zprostil výkonu služby.

13:40ČSSD současnou koalici nepodpoří, sama teď vládnout nechce

ČSSD odmítá jakékoliv pokusy o obnovení současné koaliční vlády s jiným premiérem. Zároveň se nyní nechce ujmout moci, pokud by ji k tomu vyzval prezident Miloš Zeman, a nadále požaduje předčasné volby. O rozpuštění Sněmovny, k němuž jsou potřeba hlasy 120 poslanců, chce po demisi kabinetu jednat i s ODS a TOP 09. Na tiskové konferenci ve Zlíně to dnes řekl předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Odcházející premiér Petr Nečas u prezidenta Miloše ZemanaOdcházející premiér Petr Nečas u prezidenta Miloše Zemana|ctk

12:39Nečas: Zeman nepreferuje předčasné volby

Prezident Miloš Zeman nepreferuje předčasné volby, řekl premiér Petr Nečas (ODS). Sešli se na zámku v Lánech kvůli vládní krizi. Nečas uvedl, že spolu hovořili o všech možnostech jejího řešení. Premiér, jenž vpodvečer podá demisi, chce s politikou zcela skončit. Skončí i jako předseda ODS, mandát poslance dokončí, ale v příštích volbách už nebude do Sněmovny kandidovat.

11:50Ministr obrany dočasně postavil mimo službu Kovandu a Pohůnka

Vlastimil Picek dočasně zprostil výkonu služby šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka kvůli jejich zapojení do případu sledování manželky odstupujícího premiéra Petra Nečase. Zpravodajci budou mimo službu, dokud o nich nerozhodne soud. Uvedla to mluvčí ministra obrany Mira Třebická. Vojenské zpravodajství bude zatím řídit brigádní generál Rostislav Pilc.

11:15ODS bude navrhovat za premiéra Martina Kubu

Nástupcem odcházejícího Petra Nečase ve funkci premiéra by se podle hlasů z většiny krajských sdružení ODS měl stát první místopředseda strany Martin Kuba. Mluví se ale i o dalších členech vedení ODS Jiřím Pospíšilovi, Tomáši Chalupovi, Pavlu Blažkovi a nebo ministru dopravy Zbyňku Stanjurovi. Někteří nevylučují předčasné volby.

10:45Nečas zatím demisi nepodal

Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech dosluhujícího premiéra Petra Nečase. Ten mu demisi přinese až v šest hodin večer na Pražský hrad.

Jiří PospíšilJiří Pospíšil|ctkMístopředseda ODS Jiří Pospíšil

10:39Jiří Pospíšil podporuje Martina Kubu, ODS jej chce navrhout za premiéra

Jiří Pospíšil, místopředseda ODS uvedl, že chce aby se straně vrátil kredit. Pospíšil dále řekl, že podporuje Martina Kubu.
Na výkonné radě vznikne vyjednávací tým, který bude přesvědčovat koaliční partnery. Pokud návrhy ODS nezískají koaliční podporu pro novou vládu, je Pospíšil pro předčasné volby, úřednickou vládu odmítá.

10:05Ruská média předvídají posílení Zemana

Všechna hlavní ruská média, která obvykle velkou pozornost dění v Česku nevěnují, si dnes všímají ohlášené demise českého premiéra Petra Nečase. Vesměs se zdržují vlastního komentáře, nicméně zdůrazňují, že rezignaci, znamenající automaticky pád vlády, si vynutil velký korupční skandál, bezprecedentní policejní razie a zatčení premiérovy blízké spolupracovnice Jany Nagyové.

9:21Sobotka demisi uvítal a chce předčasné volby

Opoziční ČSSD vítá demisi premiéra Petra Nečase, řekl šéf strany Bohuslav Sobotka. Nejsilnější strana ve Sněmovně ale podle něj nepodpoří pokus ODS a TOP 09 obnovit pravicovou koalici. Trvá na tom, že v nynější situaci je řešením dohoda o rozpuštění Poslanecké sněmovny vedoucí k předčasným volbám. O nich chce ČSSD stále jednat s dalšími stranami i prezidentem Milošem Zemanem.

8:40Nečas rezignuje ve 13:00

V jednu hodinu se sejde výkonná rada ODS, na které odcházející premiér Petr Nečas rezignuje i na funkci předsedy občanských demokratů. Výkonná rada má projednat a vybrat kandidáta na nového premiéra. Opozice dál žádá rychlé předčasné volby.

8:38Polský tisk vidí v demisi korupční aféru i milostný příběh

Ohlášená demise českého premiéra Petra Nečase v důsledku korupční aféry a zatýkání významných osob i v jeho okolí je dnes ve středu pozornosti polského tisku. Vlivný liberální deník Gazeta Wyborcza o Nečasově odstoupení informuje v rubrice věnované nejdůležitější události dne - a politické drama současně přirovnává k románu z edice pro paní a dívky.

„Ještě v neděli ráno se zdálo, že zatýkání důležitých českých politiků nezpůsobí v Praze konec světa. Loď, kterou kormidloval premiér Nečas, se sice kolébala, ale nepotápěla,“ poznamenala Gazeta Wyborcza.

8:17Tlak na Načase byl příliš velký, píší k demisi Němci a Rakušané

Německý deník Bild nebo rakouský Kurier o ohlášené rezignaci Petra Nečase soudí, že tlak na českého premiéra byl příliš velký, než aby ho ustál. Podle Die Welt připomíná pád předsedy vlády zápletku politického thrilleru; německý list v pozadí vidí Nečasovu lásku k Janě Nagyové - šéfce jeho kabinetu a hlavní obviněné v mimo jiné korupční aféře.

Švýcarský Tages-Anzeiger pak v narážce na Nečasovo dřívější prohlášení konstatoval, že premiérovi už politický guláš ležel těžce v žaludku.

7:45Nečasova demise upoutala pozornost ve světě

Ohlášené demise předsedy české vlády Petra Nečase si všímají zahraniční média, a to nejen v sousedství České republiky, ale i ve vzdálenějších končinách. Shodně zdůrazňují, že jde o krok vynucený bezprecedentním skandálem, když při vyšetřování korupce a zneužití pravomocí byla zatčena mimo jiné šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová.

7:00Pospíšil: Nový premiér by měl být z ODS

Pro ODS je důležité, aby nový premiér vzešel z jejích řad, řekl novinářům po nočním jednání grémia nejsilnější vládní strany její místopředseda Jiří Pospíšil. Podle prvního místopředsedy strany Martina Kuby musí být jméno nového premiéra přijatelné pro všechny koaliční strany i prezidenta Miloše Zemana. Konkrétní jména nechtěli uvádět.

Kuba je považován za pravděpodobného kandidáta. Jako Nečasův zástupce v čele strany bude vyjednávat o podobě nové vlády.

7:00Průzkum agentury Median: Lidé přijali policejní razii pozitivně

Policejní razii, při níž byli minulý týden zatčeni politici ODS a blízcí spolupracovníci premiéra Petra Nečase (ODS), vnímala většina lidí pozitivně. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Median, které dnes zveřejnil deník Dnes. Dvě pětiny dotázaných by si přály předčasné volby, necelá čtvrtina by přivítala úřednickou vládu jmenovanou prezidentem Milošem Zemanem a necelá pětina by ještě dala šanci současné vládě s Nečasem v čele.

Martin KubaMartin Kuba|ctk

7:00Kuba: Jsem připraven Nečase nahradit

Ministr průmyslu a první místopředseda ODS Martin Kuba řekl, že pokud ho strana vyzve, je připraven převzít po Petru Nečasovi (ODS) funkci premiéra. Píše to dnešní deník Dnes.

Kuba to prohlásil ještě předtím, než Nečas v neděli večer oznámil, že dnes rezignuje na svou funkci v souvislosti s kauzou šéfky svého kabinetu Jany Nagyové.

„Pokud by jednání došla do stavu, kdy je pokračování možné jen s jiným premiérem, tak je pro mě klíčový názor ODS. Pokud bych byl vyzván, tak musím být připraven a jsem připraven tu odpovědnost nést,“ odpověděl ministr na otázku, jestli by vládu vedl.

00:11Tejc v narážce na LIDEM: Doufám, že prezident dostojí svým názorům

„Já jsem přesvědčen, že tato koalice nemůže pokračovat, není legitimní,“ řekl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc, podle něhož je koalice postavena na přeběhlících a politické korupci. „Takováto koalice nemůže pokračovat, nemůže se zbavit jednoho člověka v čele a tvářit se, že se nic neděje.“

Tejc doufá, že prezident Miloš Zeman dostojí svým názorům a nejmenuje vládu, která je postavena na straně, jež nevzešla z voleb. Narážel tím na uskupení LIDEM, které se v průběhu volebního období odštěpilo od Věcí veřejných a které hlava státu opakovaně kritizovala.

23:58VV: Kubu nechceme

Věci veřejné oznámily, že nepodpoří staronovou vládu, pokud v ní odstupujícího premiéra nahradí první místopředseda ODS a ministr průmyslu Martin Kuba, sdělila šéfka poslaneckého klubu opoziční strany Kateřina Klasnová.

23:35Předčasné volby chtějí i Věci veřejné

„Padla jedna figura na šachovnici, teď je řešení do značné míry v rukou prezidenta republiky. Stále se ale domnívám, že nejčistším řešením by byly předčasné volby,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová, podle níž její strana nehodlá podpořit „staronový slepenec“.

23:11TOP 09 respektuje právo ODS na premiéra, musí být nalezena shoda TOP 09 respektuje právo ODS nominovat po demisi Petra Nečase (ODS) nového premiéra, řekl první místopředseda koaliční strany Miroslav Kalousek. Podotkl ale, že v nynější ne úplně standardní situaci není jeho strana připravena bezvýhradně akceptovat každý návrh občanských demokratů, na jméně nového šéfa kabinetu musí být podle něj dosaženo shody.

23:07Podle ČSSD nemůže koalice vládnout dál, je třeba nových voleb

Podle sociálních demokratů není možné, aby současná koalice vládla dál, byť s jiným premiérem. ČSSD je nadále přesvědčena o nutnosti rozpustit Poslaneckou sněmovnu a uspořádat nové volby. Totéž požadují i komunisté.

Demise Petra NečaseDemise Petra Nečase|ctk

22:57Nečas předpokládá, že Zeman bude respektovat většinu ve Sněmovně

Pokud špičky nynější koalice najdou potřebných 101 poslanců připravených podpořit novou vládu, předpokládá končící premiér Petr Nečas (ODS), že to bude prezident Miloš Zeman „jako demokrat“ respektovat. Nečas to řekl na tiskové k:onferenci po jednání stranického grémia, kde oznámil, že v pondělí odejde z čela vlády i ODS.

22:49Demisí vznikne prostor pro hledání nového premiéra, řekl Nečas

Rozhodnutím premiéra Petra Nečase podat v pondělí demisi a odejít z čela ODS se zbytečným stává úterní hlasování ve Sněmovně o vyslovení nedůvěry vládě, která už fakticky bude spolu s premiérem v demisi.

Po jednání grémia ODS to uvedl sám Nečas s tím, že tímto krokem vznikne prostor pro hledání nového premiéra z Občanské demokratické strany. Potřeba bude podle něj jednat také s prezidentem Milošem Zemanem.

22:30Nečas rezignuje na funkci premiéra

Premiér Petr Nečas (ODS) po jednání grémia ODS oznámil, že k pondělku rezignuje na svou funkci v souvislosti s kauzou kolem zatčení jeho spolupracovnice Jany Nagyové. Chce, aby koalice pokračovala s premiérem nominovaným za ODS. Podle Nečase se bude teprve hledat. O budoucnosti budou ještě dnes jednat koaliční špičky.

21:42Koaliční schůzka začala později, zasedá i grémium ODS

Koaliční schůzka k nejnovější vládní krizi začala o půl hodiny později, než se předpokládalo, ve 21:30. Do Strakovy akademie přijeli také členové grémia ODS. Stranické vedení na úřadu vlády jedná paralelně se zasedáním koaličních špiček.

Cílem večerního jednání je vyřešit situaci vzniklou po obvinění šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové, skupiny bývalých poslanců ODS a představitelů vojenské rozvědky.

Premiér Petr Nečas (na archivním snímku z 2. ledna 2012) se rozvádí. V prohlášení pro média 11. června uvedl, že podal návrh soudu, k němuž se připojila i jeho žena Radka (vlevo).Premiér Petr Nečas (na archivním snímku z 2. ledna 2012) se rozvádí. V prohlášení pro média 11. června uvedl, že podal návrh soudu, k němuž se připojila i jeho žena Radka (vlevo).

20:46Týden: Nečas kvůli rozvodu přijde o byt a společné peníze

Premiér Petr Nečas (ODS), který minulý týden oznámil, že se rozvádí, přijde o byt, všechny společné peníze a zaváže se k hypotéce. S odkazem na rozvodové dokumenty to v pondělním vydání píše časopis Týden.

Časopis uvedl, že za dobu manželství, které trvalo více než 25 let, si Nečasovi našetřili 1,97 milionu korun. Úspory pocházejí hlavně z Nečasových příjmů. Jeho manželka Radka, žena v domácnosti, do rodinného rozpočtu přispívala zřejmě minimálně. Byt v Rožnově pod Radhoštěm, v němž šestičlenná rodina řadu let bydlela, manželé prodají.

Další články ke kauze premiéra Nečase a jeho spolupracovnice Nagyové:

Jana Nagyová a Petr Nečas - osudová přitažlivost