Ostravská ČSSD potvrdila vyloučení primátora Kajnara ze strany

Ostravský primátor Petr Kajnar

Ostravský primátor Petr Kajnar

Vedení ostravské ČSSD dnes potvrdilo zrušení členství ve straně ostravskému primátorovi Petru Kajnarovi. Na dnešním jednání Okresního výkonného výboru ČSSD Ostrava se pro jeho odchod ze strany vyslovilo 15 z 16 přítomných členů. Informaci ČTK potvrdil předseda ostravských sociálních demokratů Adam Rykala.

Spolustraníci primátorovi vytýkají žaloby, které na stranu podal před podzimními předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny. Kajnar se může ještě odvolat k okresní konferenci, která se koná v březnu.

Ani verdikt okresního výkonného výboru ale nemusí být konečný, vyloučený primátor se může ještě odvolat k okresní konferenci. Pokud potvrdí vyloučení i ta, je možné se už jen obrátit na soud, jak už v uplynulých letech vyloučení členové ČSSD několikrát učinili.

Petr Kajnar
Osmapadesátiletý Kajnar se do čela kandidátky ČSSD v komunálních volbách poprvé dostal v roce 2006 a následně se stal primátorem. Své místo lídra obhájil i při volbách o čtyři roky později. ČSSD komunální volby v Ostravě v roce 2010 vyhrála poprvé od roku 1990.

Dvakrát napadl kandidátku ČSSD u soudu

Primátor Kajnar se loni nedostal na kandidátní listinu moravskoslezských sociálních demokratů pro předčasné parlamentní volby. Kandidátku se pak dvakrát pokusil napadnout u soudu, ani v jednom případě však neuspěl.

Primátor tehdy tvrdil, že kandidátní listina sociálních demokratů v Moravskoslezském kraji nebyla sestavena demokratickým způsobem. Spolustraníci Kajnara později vyzvali k tomu, aby se vzdal svého členství ve straně.

„Připadá mi to podobné, jako když se komunisté zbavovali opozice. Okresní výkonný výbor pracuje na upevnění své moci,“ podotkl Kajnar.