Ostravský primátor Kajnar přišel o členství v ČSSD, prý poškodil stranu

Ostravský primátor Petr Kajnar

Ostravský primátor Petr Kajnar

Členové místní organizace ČSSD Ostravy-Poruby dnes zrušili členství ve straně ostravskému primátorovi Petru Kajnarovi. Důvodem jsou žaloby, které někdejší krajský předseda podal na kandidátku před volbami. Kajnar na ní nebyl.

Ze 120 přítomných členů porubské ČSSD se pro zrušení členství vyslovilo 111. Zrušení Kajnarova členství ale ještě musí projednat okresní výkonný výbor strany.

Dvakrát napadl kandidátku ČSSD u soudu

Primátor Kajnar se loni nedostal na kandidátní listinu moravskoslezských sociálních demokratů pro předčasné parlamentní volby. Kandidátku se pak dvakrát pokusil napadnou u soudu, ani v jednom případě však neuspěl.

Primátor tehdy tvrdil, že kandidátní listina sociálních demokratů v Moravskoslezském kraji nebyla sestavena demokratickým způsobem. Spolustraníci Kajnara později vyzvali k tomu, aby se vzdal svého členství ve straně.

„Připadá mi to podobné, jako když se komunisté zbavovali opozice. Okresní výkonný výbor pracuje na upevnění své moci,“ podotkl Kajnar.

Primátorem Kajnar zůstane, tvrdí Rykala

Předseda ostravské ČSSD Adam Rykala už před hlasováním odmítl, že by zrušení členství mělo být cestou ke změnám v Radě města Ostravy a odchodu Kajnara z postu primátora. Podle Rykaly okresní výkonný výbor ČSSD nepřipravuje žádné rozhodnutí, v němž by požadovalo odchod Kajnara z funkce.

„Nejsem přítelem rušení členství v sociální demokracii, ale vnímám nálady členů ostravské ČSSD, kteří si přejí, aby lidem, kteří před volbami podali žaloby na sociální demokracii, bylo členství zrušeno,“ komentoval Rykala otázku rušení členství.

Kajnar se do čela kandidátky ČSSD v komunálních volbách poprvé dostal v roce 2006 a následně se stal primátorem. Svůj post lídra obhájil i při volbách o čtyři roky později. ČSSD komunální volby v Ostravě v roce 2010 vyhrála poprvé od roku 1990.