Pelikán končí v politice. Zástupce městských intelektuálů bude ANO chybět, řekl Babiš

Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: ctk

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil svůj konec v politice. Zdůvodnil to odlišnými názory s většinovým stanoviskem hnutí ANO. Přispěla podle něj také kauza kolem vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států amerických. Pelikánto řekl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.   

"Vždy jsem říkal, že politiku nepovažuji za životní úděl a že jsem si na omezenou dobu odskočil ze svého občanského povolání k funkci ministra spravedlnosti. Takže ano. Skončím v politice," řekl ministr spravedlnosti v demisi Pelikán pro server.

Ministr v demisi chce počkat do doby, než vznikne nová vláda. Vzdá se mandátu v Poslanecké sněmovně, v hnutí chce ale i nadále zůstat jako řadový člen, přestože jako jeden z důvodů svého rozhodnutí uvedl názorový rozkol s ANO.  

Ten se podle jeho slov projevuje například v pohledu na SPD Tomia Okamury. Pelikán se v minulosti opakovaně nechal slyšet, že povolební vyjednávání s touto stranou považuje za nepřijatelné.

Ministr v demisi mluvil také o vydán hackera Nikulina, kvůli kterému se dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem. "Nedám prezidentovi možnost, aby mě nejmenoval do nové vlády. V nové vládě už nebudu," uvedl Pelikán.

Pelikán o svém rozhodnutí informoval svého stranického předsedu a premiéra v demisi, což pro deník E15 Andrej Babiš potvrdil v textové zprávě. "Pro mě to není překvapení, protože jsem o tom s panem ministrem mluvil už dříve a vím to již delší dobu," uvedl Babiš.

"Měl dlouho na starosti těžký rezort a vedl si velmi dobře," dodal a označil ho za zástupce městských intelektuálů, který bude v hnutí chybět. Babiš zmínil také názorové rozdíly mezi poslaneckým klubem a Pelikánem. "Nelíbilo se mu třeba vystupování některých kolegů poslanců z ANO kolem pana Ondráčka, když kandidoval na předsedu komise pro kontrolu GIBS," napsal Babiš.