Pětina vysokoškoláků na studium nemá, prohlásil Zeman v Ostravě

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Stovky studentů Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě dorazily ve středu na besedu s prezidentem Milošem Zemanem. Probírala se hlavně ekonomická témata, ale i problémy vysokého školství. Prezident si neodpustil několik bonmotů i tvrzení, že někteří studenti by vysokou školu neměli studovat.

Podle Zemana vysoké školy doplácejí na to, že na ně směřuje příliš mnoho středoškoláků, prý až čtyřicet procent absolventů středního školství z každého populačního ročníku. „I podle statistik vyplývá, že jen dvacet procent je vysokoškolsky vzdělatelných. Takže zhruba dvacet procent na vysokou školu nemá,“ konstatoval prezident.

Zeman pochválil práci na ostravské univerzitě, vyzdvihl především kvalitu místní aplikované vědy. Při obecném hodnocení tuzemského technického školství však vidí problém především v přílišném důrazu na terciární sektor. Budoucnost je podle prezidenta spíše v oblasti IT.

Zeman: Intervence ČNB ničemu neprospěla

V rámci besedy prezident tvrdě kritizoval také intervence České národní banky proti koruně. Podle Zemana zásahy centrální banky ničemu nepomohly, naopak spíše uškodily. „Jednak (intervence) snížila úspory obyvatelstva, ale pokud budeme chtít přijmout euro, tak bude dvouletá doba, kdy bude kurs koruny zafixován. A pokud zůstane na současném umělém kurzu, tak všichni přijdou o šest procent ze svých úspor,“ vysvětlil podle webu idnes.cz.

V Opavě Zemana přejmenovali na ruského švába

Zeman je od pondělí na návštěvě Moravskoslezského kraje. V Opavě a v Krnově, kde se zastavil v úterý, na něj čekali i jeho odpůrci. Vyčítali mu jeho vstřícnost k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi i postoj k otázce porušování lidských práv v Číně. Jedna z protestujících dívek pak Zemana vyzvala k rezignaci.

Prezident na sebe naposledy upozornil vulgarismy, které uvedl v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Za své vyjadřování, které vyvolalo vlnu kritiky, se neomluvil. Někteří politologové v této aféře vidí Zemanovu snahu odvést pozornost od nedávné služební cesty do Číny.