Petr Pavel potvrdil svou kandidaturu na prezidenta, zatím má polovinu petičních podpisů

Petr Pavel oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta

Petr Pavel oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Bývalý náčelník generálního štábu a expředseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel oficiálně potvrdil, že bude kandidovat v prezidentských volbách. Pavel podle průzkumů patří k favoritům voleb.

Pavel prohlásil, že chce být prezidentem, který mírní vášně. Za priority označil aktivní zahraniční politiku, inovativní ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou, nezávislou energetiku, vzdělávání a zdravé životní prostředí.

V následujících měsících chce Pavel začít objíždět Českou republiku, sbírat podpisy voličů a žádat je o příspěvky na kampaň. Ve středu bude kampaň pokračovat v Ústeckém kraji, do konce podzimu plánuje objet všechny kraje. Kandidovat chce jako nezávislý, potřebuje proto získat minimálně 50 tisíc podpisů. V tiskové zprávě uvedl, že posbíranou má zhruba polovinu. Dosud od příznivců a sponzorů na transparentní účet dostal asi 10,5 milionu korun.

V kampani se plánuje opřít o své zkušenosti ze zahraniční diplomacie i z vedení armády. Těžká doba si podle něj žádá lídra, který dopřeje sluchu různým názorům a povede lidi ke kompromisu. Ve dnešním vystoupení kritizoval nynější politickou kulturu, kterou by chtěl změnit. Na Hradě by dbal i na morální a etická hlediska. Lidé si podle něj zvykli politiky hodnotit podle příliš nízké laťky. „Nemůže nám stačit, že někdo krade a lže míň než ostatní,“ uvedl.

Petr Pavel: Názory, program a kandidatura na prezidenta >>>

Pavel je podle průzkumů veřejného mínění i podle sázkových kanceláří společně s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem favoritem voleb. Zda se do nich přihlásí i bývalý premiér Babiš zatím není jisté. Své rozhodnutí chce oznámit až zřejmě na konci října. Mezi další potvrzené účastníky voleb patří mimo jiné předseda odborářů Josef Středula, bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer nebo podnikatel Karel Janeček.

Bývalý voják má na kontě zkušenosti z bojů v bývalé Jugoslávii, za záchranu 53 francouzkých vojáků během mírové mise UNPROFOR obdržel francouzský Válečný kříž a později i českou medaili Za hrdinství.

Průvodce prezidentskými volbami

Video placeholde
Průvodce prezidentskými volbami • videohub

Pavel čelí kritice zejména kvůli svému předlistopadovému angažmá v armádě normalizačního Československa a zejména kvůli členství v komunistické straně. Pavel do ní vstoupil jako čtyřiadvacetiletý v roce 1985.