Piráti ve vnitrostranickém referendu hlasují o odvolání Michálka

Předseda Ivan Bartoš a první předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Předseda Ivan Bartoš a první předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek. Zdroj: ČTK

Jakub Michálek.
Jakub Michálek (Piráti) pro Blesk.cz
Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek při rozhovoru pro Blesk.cz
Tiskovka Pirátů ve Sněmovně. Trio Bartoš, Michálek a Ferjenčík
Tiskovka Pirátů ve Sněmovně. Trio Bartoš, Michálek a Ferjenčík
7
Fotogalerie

Všichni členové České pirátské strany mohou už dnešním druhým dnem hlasovat elektronicky po internetu o odvolání šéfa stranického poslaneckého klubu Jakuba Michálka z funkce místopředsedy Pirátů. Důvodem referenda, které se koná na členský podnět, jsou okolnosti stažení stížnosti Nejvyššímu správnímu soudu na říjnové sněmovní volby. Hlasování skončí v pondělí večer.

"Očekáváme velkou účast před 50 procent členů strany," řekl poslanec a vedoucí mediálního odboru Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Do hlasování se může podle něho zapojit všech 512 nynějších členů Pirátů. Vnitrostranické referendum začalo v pátek v 11:00 a skončí v pondělí ve 22:00, uvedl.

Podnět k hlasování může podat každý člen založením webové ankety. Aby se referendum uskutečnilo, za nynějšího stavu členské základny je musí podpořit nejméně desetina členů a zároveň se větší podíl straníků nesmí vyslovit proti.

Část straníků Michálkovi vyčítá, že ze soudu stížnost potají stáhl. Údajně se tím provinil proti průhlednost, jedné z hlavních zásad Pirátů. Michálek přiznal, že předsednictvo utajilo stažení návrhu ze soudu záměrně, aby nemuselo záležitost vysvětlovat médiím.

Stížnost na volby podala část straníků, aniž by o tom Michálek i předseda Ivan Bartoš věděli, podle Michálka byla stížnost neodborná. Bez Bartošova vědomí podle médií figuroval pod stížností jeho podpis.

V pirátských vnitrostranických referendech je návrh platný, pokud jej podpoří nadpoloviční většina hlasujících. Není v nich stanovena žádná hranice pro nutnou účast.

Na jaře členové České pirátské strany odvolali v takovém hlasování z funkce místopředsedy Ivo Vašíčka. Členové mu vyčítali zejména jeho vyjádření do médií, které nereprezentovaly většinový názor straníků a navíc prý stranu poškozovaly.

Vašíček se vyslovoval pro vystoupení Česka ze Severoatlantické aliance. Jeho odvolání podpořilo 142 z 219 hlasujících členů. Tehdy se referenda zúčastnila podle Ferjenčíka nadpoloviční většina straníků.

Michálek už dřív vyjádřil přesvědčení, že hlasování pro něj dopadne pozitivně. Připomenul, že vedl kandidátku v Praze, kde Piráti získali 17 procent hlasů, což byl nejlepší výsledek ze všech krajů.

Piráti hlasují o Michálkovi navzdory tomu, že už začátkem ledna zasedne v Brně jejich Celostátní forum k volbě nového vedení. Volba předsednictva vyplývá ze stranických stanov Pirátů, když mu volební období končí vždy nejdéle tři měsíce po sněmovních volbách. Funkci předsedy bude obhajovat Bartoš.