Podnikatelů v Česku dál přibývá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Trend růstu počtu podnikatelů v Česku, který odstartoval v roce 2008, pokračoval i loni. V minulém roce přibylo téměř 60 tisíc podnikatelů, fyzických nebo právnických osob. Vyplývá to z aktuálních údajů živnostenského rejstříku, které dnes zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Skutečně aktivních podnikatelů bude v Česku méně, než kolik vyplývá z živnostenského rejstříku, protože řada lidí má několik živnostenských oprávnění nebo mají živnostenský list pouze jako vedlejší zdroj příjmu nebo ho již nepoužívají vůbec. Reálný počet podnikatelů — fyzických osob — proto odhaduji na 967 tisíc, což je údaj vycházejí z počtu OSVČ platících sociální pojištění,“ upozorňuje náměstek ministra průmyslu a obchodu pro oblast podnikání Bedřich Danda.

Podnikatelé v Česku mají podle aktuálních dat celkem 3 146 013 živnostenských oprávnění. „Nicméně šedesátitisícový nárůst oproti minulému roku je zcela reálný,“ dodává.

Na tisíc obyvatel Česka připadá 217 lidí, kteří mohou podnikat. Celkem živnostenský rejstřík k 31. prosinci loňského roku registroval 2 293 241 subjektů, které mohou podnikat. Z toho 1 950 323 z nich bylo fyzických osob, 342 918 bylo osob právnických.

V Česku podniká celkem 93 059 cizinců. Největší část z nich tvoří téměř 36 tisíc podnikatelů z Ukrajiny, Vietnamci jsou s necelými 35 tisíci živnostenskými oprávněními druzí. Třetí příčka patří Slovákům, který v Česku podniká téměř 14 tisíc.