Policie navrhla obžalobu lidí z Key Investments. Škoda je 840 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: bloomsberries via Flickr

Protikorupční policie dnes navrhla obžalovat tři bývalé členy představenstva investiční společnosti Key Investments. Podle detektivů způsobili více než 40 subjektům škodu zhruba 840 milionů korun. Policie trojici obvinila z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, za což jim hrozí až osm let vězení.

O přípravě obžaloby server E15.cz informoval před několika dny. Kauza už nějaký čas hýbe pražskou politickou scénou. Key Investments totiž spravovala nebo spravuje prostředky Prahy 6, 10 a 13. Peníze městských částí vložené do pochybných cenných papírů se však vracejí po částech a není vyloučeno, že radnice všechny finance zpět nikdy nezískají.

Městské úřady firmě dohromady svěřily stovky milionů korun. Prostředky u ní měla také města Sokolov, Votice či společnost Sokolovská uhelná. Firma je od předloňska v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam.

V kauze podle dřívějších informací médií figurují Daniel Brzkovský, Klára Fensteterová a Alena Štorkanová, kteří působili v různých postech v představenstva akciové společnosti v letech 2007 až 2011. Všichni jsou stíháni na svobodě.

Rizikové nákupy

Policisté tvrdí, že jeden z obviněných nakupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry, přestože věděl o jejich nedostatečné likviditě. Zbývající dva údajně nedostatečně dohlíželi na činnost společnosti jako obchodníka s cennými papíry. Uzavřené smlouvy nemohly být vypořádány poté, co v dubnu 2011 přišla firma o licenci obchodníka s cennými papíry. Tím podle detektivů vznikla obrovská škoda pěti městům či městským částem, 34 lidem a pěti právnickým osobám.

Základní informace o Key Investments
- Společnost byla zapsána do obchodního rejstříku v březnu 1999 jako SI Asset Management, a. s., na Key Investments (KI) byla přejmenována v prosinci 2004.
- V červnu 2012 společnost sama na sebe podala návrh na insolvenci. Soud poté rozhodl o úpadku a v listopadu 2012 o prohlášení konkursu na majetek dlužníka. Insolvenčním správcem je Jiří Švihla.
- Předmětem podnikání společnosti bylo mimo jiné poradenství v oblasti investic, činnost ekonomických a organizačních poradců a poskytování investičních služeb. Nyní má v obchodním rejstříku jako předmět podnikání pouze výrobu, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona.
- Do povědomí veřejnosti se KI dostala v roce 2007 v souvislosti s podezřelými akciovými obchody bývalého premiéra Stanislava Grosse (ČSSD). Tomu slovenská pobočka KI půjčila peníze na nákup menšinového podílu ve společnosti Moravia Energo. Gross následně akcie prodal, přičemž podle médií na transakci vydělal zhruba 80 milionů korun. Případ vyšetřovala protikorupční policie, ale v srpnu 2008 ho odložila.
- V roce 2009 dostala KI od České národní banky (ČNB) za porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu pokutu dva miliony korun. Společnost byla menšími částkami pokutována již dříve, a to jak od ČNB, tak od Komise pro cenné papíry. V dubnu 2011 KI ukončila činnost obchodníka s cennými papíry.
- KI v minulosti svěřily do správy část svých cenných papírů radnice Prahy 6, 10 a 13. Dohromady šlo o zhruba 600 milionů korun. Jedinou městskou částí, které KI vyplatila všechny investované peníze včetně úroků, byla Praha 13. Prahy 6 a 10 dostaly zpět jen část svých peněz a zbytek je vázán v dluhopisech zkrachovalé společnosti Via Chem Group, které KI nakoupila. Podobně na tom je i město Sokolov. Podle úterních Lidových novin zřejmě městské části své stamilionové pohledávky zpět v plné výši nezískají. Znalecká společnost Bohemian Appraisal podle listu odhadla hodnotu Via Chem Group na 570 milionů korun, z toho ale 212 milionů připadne na zajištěné věřitele, což městské části nejsou.
- KI je známa také v souvislosti s nejasnými vlastnickými vztahy fotbalového klubu Slavia Praha. V lednu 2008 valná hromada SK Slavia Praha - fotbal rozhodla o razantním navýšení zapsaného kapitálu formou nepeněžitého vkladu společnosti KI. Předmětem vkladu se podle tisku stala teoretická maximální výše plnění úrazových pojistek jednotlivých fotbalistů klubu. Společnost Enic tím přišla o majoritu ve Slavii, což soudně napadla. Později se Enic se společností Natland Group, která vstoupila do Slavie, dohodl na ukončení všech soudních sporů ohledně vlastnictví Slavie.
- O firmě KI se před dvěma lety hovořilo také v souvislosti s tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem (ODS). V roce 2008 se na účtu jeho matky objevily dluhopisy KI v hodnotě 16 milionů korun, které za několik měsíců prodala. Když transakce vyšla najevo, ministr oznámil, že šlo o jeho osobní peníze a o historické rodinné prostředky, které chtěl „odklonit“ před nároky své manželky, se kterou se rozváděl. Ministr Kocourek pod tlakem aféry opustil vládu. Případ zkoumala policie, ale obvinění nevznesla.
- Počátkem června uvedly Lidové noviny, že KI v letech 2005 až 2008 poskytovala poradenské služby a spravovala finanční aktiva polostátní firmy ČEZ v hodnotě 20 milionů korun.
- V půlce loňského dubna byli tři bývalí členové představenstva KI obvinění protikorupční policií z toho, že svými aktivitami způsobili pěti městům či městským částem, 32 lidem a čtyřem právnickým osobám škodu zhruba 315 milionů korun. Podle dnes podané žaloby způsobili škodu zhruba 840 milionů korun.