Policie navrhla zastavit stíhání exministra Kocourka

Martin Kocourek

Martin Kocourek Zdroj: mediafax

Policie navrhla zastavit stíhání exministra průmyslu Martina Kocourka, který při rozvodu skryl před tehdejší ženou 16 milionů. Uvedl to deník Právo.

Policisté reagují na to, že se stíháním Kocourka a jeho matky nesouhlasí exmanželka. Poškozování věřitele patří mezi trestné činy, u kterých je třeba ke stíhání souhlasu poškozeného.

Dozorující žalobce z Prahy-západ Zdeněk Matula řekl, že návrhu zatím nevyhověl a uložil policii ho doplnit. Policie se má zabývat tím, zda se podmínka výslovného souhlasu se stíháním vztahuje i na případ již bývalých manželů.

Kvůli milionům, které se Kocourek snažil skrýt nákupem akcií přes společnost Key Investments (KI) před bývalou manželkou, policie někdejšího ministra i jeho matku Jindřišku v květnu obvinila z poškozování věřitele.

Kauzu, která vyvrcholila Kocourkovým odchodem z vlády, zahájila na začátku listopadu zpráva deníku Dnes o tom, že ministrova matka uzavřela 3. března 2008 smlouvu se společností KI. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 milionů korun.

Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 milionu. Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila. Objevily se proto spekulace o původu peněz. Odkud peníze pocházely, nyní zjišťuje protikorupční policie.

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní na tiskové konferenci prohlásil, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy KI.