Policie obvinila lidi spojené s kauzou metanol z daňových deliktů

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Policie obvinila tři ze čtyř mužů zadržených při čtvrtečním zátahu souvisejícím s metanolovou aférou z trestného činu daňových deliktů souvisejících s nelegálním obchodem s lihem. Obvinění jsou již ve vazbě, tak zůstává i čtvrtý zadržený.

Mezi obviněnými je jednatel společnosti Verdana Robert Sedlařík, v jejímž zlínském skladu byly již dříve nalezeny i lihoviny s etiketou Likérky Drak obsahující z 50 procent metylalkohol, a podnikatel Radek Březina, který podle médií za likérkou stojí. Třetím je pak další podnikatel, který je spolupodílníkem hotelu Lázně Kostelec u Zlína, v němž policisté Březinu ukrývajícího se několik hodin v pilinách tamní kotelny zatkli.

Dalším zadrženým je pak zaměstnanec hlavního podezřelého, kterého policie obvinila z napomáhání k dotyčnému trestnému činu. Všem hrozí vězení až na deset let, uvedl dnes ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, který akci vedl. Všichni čtyři budou na základě rozhodnutí zlínského soudu stíháni ve vazbě. „Škoda, kterou měli České republice způsobit, je detektivy odhadovaná na cca 200 milionů korun,“ podotkl Šlachta. Policie původně zadržela celkem osm osob, druhá čtveřice ale byla propuštěna a policie k nim nechtěla zveřejnit bližší podrobnosti.

Při čtvrteční akci zasahovaly téměř tři stovky detektivů, vyšetřovatelů a techniků ÚOOZ na 22 místech ČR, pomáhali jim i členové Útvaru rychlého nasazení a dalších složek policie. Policisté při akci nalezli nelegální sklad lihu v objektu JZD Kouty ve Valašském Meziříčí, jehož vlastníkem je jeden z obviněných. V zazděné části objektu se v narovnaných barelech ukrývalo 563 tisíc litrů 96procentního lihu. Na sklad detektivové narazili, když poměřovali vnitřní a vnější rozměry objektu a chybělo jim asi 30 metrů.

V objektu letištního hangáru ve Slušovicích pak policisté zajistili necelých sto palet, tedy zhruba 50 až 80 tisíc litrů, různého alkoholu s označením likérky Drak. Za ní podle některých médií stojí právě Březina, podle obchodního rejstříku je ale jejím jediným majitelem a jednatelem Pavel Čaniga. Toho policie již dříve obvinila kvůli nálezu lahví s polovičním obsahem metanolu z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Další alkohol v množství asi 30 tisíc litrů byl nalezen v Ostravě. Zajištěný alkohol nyní prozkoumají odborníci. Kromě lihu si detektivové ÚOOZ z provedených prohlídek odnesli například výpočetní techniku a zhruba milion korun v hotovosti.

Podle Šlachty patří lidé zadržení a obvinění po čtvrtečním zásahu i ke špičkám metanolové aféry, která dosud stála život 30 lidí, dalších 70 má často těžké zdravotní následky. Celkem policie kvůli metanolové kauzy zatím stíhá 58 lidí, z toho 29 vazebně. „Nadále varujeme veřejnost, že je mezi lidmi množství (jedovatého) alkoholu a může docházet k otravám,“ upozornil šéf vyšetřovacího policejního týmu Metyl Václav Kučera.