Policie předala centrum Klinika oprávněnému majiteli, státu

Autonomní sociální centrum Klinika

Autonomní sociální centrum Klinika Zdroj: Petr zewlakk Vrabec

Policie dnes předala budovu na pražském Žižkově, v níž provozovalo činnost sociální centrum Klinika, oprávněnému vlastníkovi. Tím je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Potvrdil to mluvčí policie Tomáš Hulan. Aktivisté, kteří objekt užívali podle ÚZSVM bez platné nájemní smlouvy, museli budovu odpoledne opustit kvůli nahlášené bombě. Nástražný systém policejní pyrotechnici nenašli.

Evakuace Kliniky nebyla nutná, lidé, kteří v ní pobývali, ji dobrovolně sami opustili, uvedl Hulan. Podle zpravodajky ČTK nyní asi 20 aktivistů postávalo za policejní páskou. „Doufáme, že to policie nevyužije k tomu, abychom se nesměli vrátit,“ řekl zástupce Kliniky Jakub Ort. Podle názoru aktivistů soud ještě nerozhodl o platnosti smlouvy o pronájmu, mají tudíž nárok budovu užívat, míní.

Během odpoledne dorazil do redakcí některých médií e-mail, v němž neznámý odesilatel oznámil uložení několika nástražných výbušných zařízení v budově Kliniky v Jeseniově ulici i jejím okolí. Podle aktivistů text vyznívá jako by byl psán členy či členkami kolektivu. „Toto rozhodně popíráme. Jedná se o další dějství v kampani proti našim sociálním a politickým aktivitám,“ řekl Ort.

aktivisté v okamžiku, kdy policie evakuovala centrum Klinikaaktivisté v okamžiku, kdy policie evakuovala centrum Klinika | ctk

Na místě zasahují policisté i hasiči. „Provádíme pyrotechnikou prohlídku jak té budovy, tak přilehlého okolí. Opatření se nedotklo obyvatel přilehlých domů, ale okolní ulice jsou uzavřeny,“ řekl Hulan. Akci podle informací z místa přihlížejí zástupce ÚZSVM a starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09).

Centrum zahájilo činnost v prosinci 2014, kdy prázdnou budovu někdejší polikliniky v Jeseniově ulici obsadili aktivisté, vyklidili ji a bez povolení v ní několik dní provozovali sociální centrum. O dva měsíce později budovu získali od majetkového úřadu k bezplatné výpůjčce a svépomocí ji opravili. V centru se mimo jiné pořádaly přednášky, promítání či koncerty, později centrum spustilo sbírku oblečení pro uprchlíky.

Situace se poté vyostřila a začátkem letošního února na Kliniku zaútočili maskovaní pachatelé ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Na podporu centra v minulosti opakovaně demonstrovaly stovky lidí. Začátkem března Klinice vypršela smlouva, kterou majetkový úřad neprodloužil. Aktivisté tam nadále zůstávají.