Policisté zasahují v Nemocnici Na Bulovce. Žalobce obvinil pět lidí

Nemocnice Na Bulovce

Nemocnice Na Bulovce Zdroj: profimedia.cz

Rozsáhlý zásah Národní centrály proti organizovanému zločinu běží v Praze a na několika místech v České republice. Státní zástupce obvinil pět lidí a jednu firmu z korupce, vydírání a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Případ souvisí se zadávacími řízeními na dodávku služeb do Nemocnice Na Františku a Nemocnice Na Bulovce. Na webu to uvedla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. 

 

"Trestní stíhání bylo dosud zahájeno proti pěti fyzickým a jedné právnické osobě pro zločin přijetí úplatku, zločin pokusu vydírání, zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě, dílem dokonaný, dílem nedokonaný ve stadiu pokusu, a zločin podplacení," uvedla Bradáčová.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) dnešní zásah policie na Bulovce není překvapující."Národní centrála proti organizovanému zločinu v současné době provádí realizaci, provádíme úkony v trestním řízení. Více informaci v tuto chvíli nemohu poskytnout," řekla iRozhlasu mluvčí centrály Iva Knolová. 

Ministerstvo zdravotnictví, které spravuje Nemocnici Na Bulovce, tam vyslalo svého zástupce. "Víme jen, že byl zadržen současný ředitel František Novák, který v té nemocnici předtím působil v pozici zástupce ředitele, vyhrál výběrové řízení a teď je tam krátký čas ředitelem," sdělil iRozhlasu.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

K zásahu v Nemocnici Na Františku jeden z jejích zaměstnanců webu řekl, že mají zákaz o tom mluvit. Bližší informace neposkytla ani mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Podle webu policisté zasahují i v pražské Perucké ulici, kde sídlí společnost HTS Corporate Group.

O společnosti HTS Corporate Group psala před rokem Mladá fronta Dnes. Deník ji zmiňoval coby zastřešující firmu pro další společnosti, které získaly od poloviny roku 2016 do polovinu roku 2017 státní zakázky ve zdravotnické a sociální oblasti za více než 300 milionů korun. Mezi klienty patřily podle MF DNES Nemocnice Na Bulovce nebo Fakultní nemocnice v Brně. Deník například zmínil případ operačního stolu, který koupila Fakultní nemocnice v Brně přes firmu Tender Consortium, spadající pod HTS Corporate Group, o čtvrtinu dráž než ostatní nemocnice.