Politologové: Výsledek voleb je výrazem frustrace Čechů

volby

volby Zdroj: CTK

Lidé hlasováním v krajských volbách poslali vzkaz republikové vládě, jak moc jsou otrávení, shodli se politologové oslovení agenturou Mediafax v reakcích na sobotní výsledky voleb. Postup komunistického kandidáta Jiřího Dolejše do druhého kola senátních voleb za Prahu 8 považují za alarmující.

Drtivé vítězství levice v krajských volbách hodnotí politologové jako výraz nespokojenosti obyvatel České republiky se současnou pravicovou vládou. Zdůrazňují ovšem, že kdyby se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, mohly by dopadnout úplně jinak. Lidé spíš vládě vzkazují varování, že jejich trpělivost je téměř vyčerpaná.

„Podle mě sehrály roli dva faktory. Za prvé všeobecná nálada rozvratu ve společnosti a nedůvěra ve stávající struktury a za druhé rozloženost ODS. To už začalo nástupem TOP 09, která ODS oslabila. Teď jsou na tom obě strany bledě. Pravice hodně ztratila,“ uvedl politolog Bohumil Doležal. Výsledky by nepřeceňoval a nepromítal je do celostátního měřítka. „Neznamená to, že by poslanecké volby dopadly stejně,“ dodal.

ODS podle Doležala zažívá odliv voličů také proto, že v současné chvíli nemá jasný profil, vedení je nevýrazné a premiér Nečas se uchyluje k řadě kompromisů. Politoložka Vladimíra Dvořáková doplnila, že šťastný není ani Nečasův sobotní komentář, že ODS propadla, protože uskutečňuje nepopulární reformy. „Má sice pravdu v tom, že sociální napětí roste, ale hlavní problém je, že současná státní sféra není schopná řešit problémy. Žádné reformy vlastně nerealizují, to, co zavedou, selhává. Obyvatelé republiky vidí jen skandály a s každou reformou si spíš říkají, že si na ní někdo namaže kapsu, ne že přinese racionální řešení,“ řekla Dvořáková.

Ona i její kolega Josef Mlejnek mladší se shodli na tom, že ve volbách se výrazně promítly protestní hlasy. Přestože se volilo v krajích, vzkaz voličů podle nich směřuje republikové vládě. „V krajích zůstane mocenská konstelace víceméně stejná, hlavní je poselství o nespokojenosti, které míří k vládním představitelům. Průzkum ukázal, že lidé většinou ani nevědí, kdo v krajích vládne, voliči tak vyjádřili hodnocení celostátní politiky,“ vysvětlil svůj názor Mlejnek.

„Posun doleva je jednoznačný, ale nedomnívám se, že by poslanecké volby nyní dopadli stejně. Voliči tak říkají vládě, že se jim nelíbí, co se děje. Doufám, že premiér Nečas přinese hlubší analýzu situace na kongresu ODS, který se koná v listopadu v Brně, protože jeho sobotní zdůvodnění bylo velice vágní. Jsem zvědavá, jestli ODS bude schopná sebereflexe,“ zmínila Dvořáková. Podotkla, že za velice zajímavý považuje fakt, že ODS uspěla jen v Plzeňském kraji, kde kandidátní listinu vedl Jiří Pospíšil, ministr, kterého Nečas ze své vlády odvolal. „Nad tím by se měl kabinet výrazně zamyslet, co tím voliči vyjadřují,“ řekla.

Jako minimálně překvapivý označili odborníci postup komunistického kandidáta Jiřího Dolejše do druhého kola senátních voleb za Prahu 8. Hlavní město je tradičně pravicové a komunistický kandidát tu dosud takto neuspěl. „To je velký varovný signál. Podle mě mnoho lidí dávalo své hlasy komunistům z protestu, na truc, protože jsou nesmírně zklamaní politickou situací,“ vyjádřil se Josef Mlejnek.

„Považuji to až za absurdní, dosud se to v Praze nestalo. Myslím, že voliči pravice už jsou tak otrávení, že jednoduše nešli volit,“ uvedla Vladimíra Dvořáková.