Poslance ANO povede bývalý sociální demokrat a muž z Agrofertu Faltýnek

Vedení ANO 2011 slaví volební úspěch

Vedení ANO 2011 slaví volební úspěch Zdroj: Dusan Kutner, E15

Předsedou poslaneckého klubu ANO byl zvolen blízký spolupracovník Andreje Babiše a někdejší dlouholetý sociální demokrat Jaroslav Faltýnek, který vedl kandidátku v Olomouckém kraji. Poslanci hnutí ANO také přijali etický kodex, podle něhož nebudou třeba zaměstnávat své příbuzné.

S vítěznou ČSSD chce hnutí vyjednávat o možné vládní spolupráci až po 10. listopadu, kdy se sejde ústřední výkonný výbor ČSSD. Na něm chtějí socialisté vyřešit své vnitrostranické spory. Kvůli nim ANO uvažuje, že by po vyjednávačích soc. dem. chtělo podpisy celého poslaneckého klubu, které by měly garantovat jeho jednotnost.

Předseda hnutí Andrej Babiš uvedl, že hnutí bude vyčkávat, jak se situace v ČSSD vyvrbí. „Člověk se nestačí divit. ČSSD je na nejlepší cestě skončit jako ODS v příštích volbách. Jsem úplně v šoku, co ČSSD předvádí,“ komentoval spory v ČSSD už při příchodu na jednání Babiš.

Jaroslav Faltýnek (51)
Dlouholetý zastupitel města Prostějova a bývalý radní. V letech 2000–2004 a 2008–2012 člen zastupitelstva Olomouckého kraje. Osmnáct let byl členem ČSSD, v roce 2012 vstoupil do ANO 2011, kde se stal místopředsedou. Člen představenstva Agrární a Potravinářské komory ČR. Od roku 2007 sedí také v představenstvu firmy Andreje Babiše Agrofert. Jaroslav Faltýnek je či byl členem statutárních orgánů desítek společností.

Zdroj: občanské sdružení Naši politici

Zástupci hnutí se chtějí ještě dnes sejít s Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury a ve čtvrtek dopoledne s lidovci. Předseda Babiš se má také potkat se svým sociálnědemokratickým protějškem Bohuslavem Sobotkou, poslanci mu k tomu dnes dali mandát. Podle České televize by schůzka měla proběhnout ještě dnes večer.

Zástupci ANO uvedli, že by raději zůstali v opozici a podpořili takovou vládu, do jejíhož programu by se jim podařilo prosadit programové priority ANO. Mezi ně patří například nezvyšování daní.

Hnutí chce podle Babiše také znovu vyjet do regionů a potkávat se s lidmi podobně, jako to udělali před volbami. Turné začne kolem 11. listopadu.