Poslanec VV Skokan: Rozbiju ti hubu, hrozil mi Kalousek

Rozbiju ti hubu, hrozil prý Skokanovi Kalousek

Rozbiju ti hubu, hrozil prý Skokanovi Kalousek Zdroj: Veci verejne

Poslanec Věcí veřejných Petr Skokan dnes ve sněmovně přečetl svůj údajný telefonát s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) z loňského září. Kalousek ho v něm častoval vulgaritami poté, co zjistil, že to byl právě Skokan, kdo médiím prozradil ministrův incident, při kterém Kalousek nedaleko sněmovny nafackoval mladému muži.

Sněmovna dnes od rána ve velmi emotivní atmosféře diskutuje o ministru financí poté, co policejní prezident Petr Lessy ve čtvrtek oznámil, že i jemu Kalousek volal kvůli policejnímu vyšetřování jeho stranické kolegyně Vlasty Parkanové v kauze nákupu letadel CASA pro českou armádu.

Skokan novinářům řekl, že zveřejněním svého telefonátu s Kalouskem chtěl potvrdit, že slovní ataky a vyhrožování jsou častou praxí ministra financí. Hovor s Kalouskem si prý nahrál, protože Kalousek je znám manipulacemi. „Chtěl jsem mít jasný důkaz našeho hovoru a svých i jeho argumentů, abych v případě neshody mohl věcně a fakticky argumentovat,“ řekl. Záznam hovoru je podle Skokana ale soukromý a nebude ho dále poskytovat ke zveřejnění. Věci veřejné ale ihned po Skokanově projevu ve sněmovně rozdaly novinářům přepis rozhovoru.

„Než vám přečtu tento záznam, musím se velmi omluvit všem přítomným dámám za mimořádně vulgární výrazy, které - věřte mi prosím - budu citovat s opravdu velkým studem,“ prohlásil Skokan a od řečnického pultíku zreprodukoval telefonický hovor s ministrem, ve kterém mu Kalousek tyká, používá velmi vulgární výrazy, Skokana oslovuje slovy „debil“ a „blbeček“ a ptá se, proč poslanec incident s mladíkem médiím vůbec oznámil. „Tak víš co, když se mě nebojíš, tak zítra rozbiju hubu tobě. Jsme asi tak stejně veliký, na mladým jsem se dneska rozcvičil,“ citoval mimo jiné údajná Kalouskova slova Skokan.

Čtěte také:

Top 09: Parkanová se očistí a vrátí do vedení sněmovny

Lessy: Kalousek kvůli kauze CASA zastrašoval policii

Jako penále za letouny CASA se vrátí další L-159

Další poslanec VV Josef Novotný zase připomněl některé kauzy z minulosti, které se Kalouska týkaly, například povolování loterií, a poté řekl, že Kalousek je „neobyčejný grázl“ a že do sněmovny nepatří. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová ho vzápětí vyzvala, aby dodržoval jednací řád a upozornila ho, že co řekl, je naprosto nepřípustné.

Kalousek se k vystoupení opozičního poslance vyjádřil na veřejném jednání bezpečnostního výboru sněmovny, který probíral jeho telefonáty policejnímu prezidentu Petru Lessymu. Prohlásil, že je „dalek toho, aby se přetahoval“, zda takové věty padly, nebo nepadly. „To, co dnes pan poslanec Skokan předvedl na mikrofon, je z mého pohledu naprosté lidské dno a vrchol trapnosti,“ prohlásil ministr.

Opoziční Věci veřejné dnes navrhly ve sněmovně jednat o Kalouskově „nemístném vměšování“ do vyšetřování kauzy CASA. Kluby vládních ODS a TOP 09 a Starostů ale jejich snahu vetovaly.

Přepis hovoru poslance Skokana s ministrem Kalouskem:

Skokan: Dobrý večer pane ministře!

Kalousek: Nazdar ty debile!

Skokan: Mluvím prosím s ministrem financí inženýrem Miroslavem Kalouskem?

Kalousek: Jasně, s kým si myslíš, že mluvíš ty čůráku.

Skokan: Promiňte, ale asi to trochu přeháníte.

Kalousek: Kolik ti za to dali, ty blbečku?

Skokan: Nevím o čem mluvíte.

Kalousek: Víš moc dobře o čem mluvím. Odmítl jsem ti někdy nějakou dotaci? Potřebuješ prachy? Proč seš taková svině?

Skokan: Já nemůžu za to, že jste někoho zfackoval.

Kalousek: Proč jsi musel posílat esemesku všem novinářům? To jste všichni takoví udavači?

Skokan: Byla tam spousta svědků, tohle nezatlučete, ani nezametete pod koberec.

Kalousek: Jo, a že zrovna ty to musíš napráskat.

Skokan: Já?

Kalousek: No jasně ty. Dyť mi to ty novináři volali. A ne jeden. Voni nejsou takoví skety jako ty. Ty sis myslel, že tě jako zdroj neprásknou, co?

Skokan: Hele, nechte si ty sprosťárny. Všichni se Vás bojí a na to spolíháte, nikdo si to nechce rozdat s mocným ministrem financí. Co kdyby … a na mladýho kluka si dovolíte. Tak víte co, já se vás teda nebojím vůbec, příště s tím počítejte a dejte mi pokoj.

Kalousek: Tak víš co, když se mě nebojíš, tak zítra rozbiju hubu tobě. Jsme asi tak stejně veliký, na mladým jsem se dneska rozcvičil …

Skokan: Klidně, když si sundáte ty brejle, nerad bych se o ně pořezal

Kalousek: Tak zejtra ve sněmovně.

Skokan: Klidně pane ministře.