Praha má na investice 19 miliard. Nejvíce peněz spolyká doprava

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Unsplash

Praha vydá letos na investice 19,4 miliardy korun. Nejvíc peněz půjde na dopravu, a to zhruba 5,73 miliardy. Oproti v prosinci schválenému rozpočtu je celková částka určená na investice navýšena o 1,2 miliardy korun. Rozdělení investic dnes schválili pražští zastupitelé. Některé části projednávaného dokumentu kritizovala opozice. Praha má na letošek schválen rozpočet s příjmy 59,175 miliardy a výdaji 77,569 miliardy korun. Rozdíl pokryje ze svých zdrojů a příspěvků státu.

"Na výši investic je vidět, že tyto příjmy neprojídáme v běžných výdajích, ale investujeme je do budoucnosti všech Pražanů," řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Investice byly na začátku letošního roku oproti na konci loňského roku navrhované částky zvýšeny snížením běžných výdajů.

Nejvíc peněz z investic půjde na dopravu. Město vydá například 400 milionů korun na přípravu výstavby trasy metra D a dalších 409 milionů na bezbariérové zpřístupnění metra. Peníze město vynaloží na stavbu silničního okruhu, opravu Štěrboholské spojky nebo stavbu Radlické radiály.

Druhou nejnákladnější oblastí je kapitola hospodářství, na kterou půjde 1,91 miliardy. Hospodářství zahrnuje například opravy bytových domů za 210 milionů, výkupy pozemků, revitalizaci náplavek nebo obnovu Holešovické tržnice. Více než 1,8 miliardy korun vydá Praha na městskou infrastrukturu. Na obnovu vodních ploch je určeno 110 milionů a dalších 177 milionů na investice v zoo. Více než půl miliardy v této části půjde na kanalizaci a další inženýrské sítě.

Na školství bude 1,44 miliardy korun. Peníze půjdou na přestavby či výstavbu škol nebo investiční sportovní granty. Ve zdravotnictví je určena nejvyšší částka z celkových 610 milionů pro areál Nemocnice Na Bulovce, a to 208 milionů korun. Přes půl miliardy půjde do kultury a cestovního ruchu a na bezpečnost.

Předseda pražské ODS a opoziční zastupitel Tomáš Portlík řekl, že je správné snížit běžné výdaje. Ty jsou podle něj přesto stále vysoké. Navrhl, aby město převedlo do investic 188,4 milionů. V rozpočtu investic pak podle něj chybí peníze třeba na zahloubení ulice V Holešovičkách nebo zastřešení Spořilovské v Praze 4.

Místostarosta Prahy 4 a zastupitel Tibor Vansa (Piráti) vyzval Vyhnánka a náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě), aby byla částka na zakrytí Spořilovské navýšena. Opoziční zastupitel Radomír Nepil (ANO) následně navrhl, aby zastupitelé uložili Vyhnánkovi připravit změnu rozpočtu, která by na projekt přidala peníze. Navýšení Scheinherr odmítl, protože projekt není dostatečně připraven.

Opoziční zastupitel Ivan Pilný (Piráti) kritizoval, že rozdělení investic bylo schvalováno až dnes a ne na konci loňského roku společně se zbylou částí rozpočtu. Radní se tehdy rozhodli schválit jen část rozpočtu a vytvořit investiční rezervu. Důvodem bylo, že návrh rozpočtu začalo připravovat ještě minulé vedení města.