Praha podepsala smlouvu na sporný rádiový systém Tetra za 236 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Pražský magistrát minulý týden podepsal smlouvu na modernizaci městského rádiového systému Tetra se společností KonekTel. Zrušení zakázky v hodnotě přes 236 milionů korun již dříve požadovaly České Radiokomunikace, podmínky tendru podle nich byly v rozporu se zákonem.

Systém, který hlavní město používá například pro komunikaci krizového štábu a složek integrovaného záchranného systému, se potýká se starou infrastrukturou, nedostatkem náhradních dílů a nízkou přenosovou kapacitou či nedostatečným pokrytím v některých oblastech.

Podle Českých Radiokomunikací tendr zvýhodňoval uchazeče, kteří na systému s metropolí již dříve spolupracovali. Město však jakékoliv pochybení odmítá. Podle ředitele odboru bezpečnosti a krizového řízení Petra Berana tendr vypsalo z důvodu transparentnosti v otevřeném výběrovém řízení.

„Zadavatel je názoru, že zadávací podmínky byly stanoveny tak, že z hlediska technických požadavků nebyly diskriminační a byly dostatečné pro zpracování nabídek. Tuto skutečnost potvrdil ve svém znaleckém posudku i soudní znalec, kterého magistrát v této věci oslovil,“ uvedl Beran.

Svůj postoj nyní přehodnotily i České Radiokumonikace a v tuto chvíli nemají podle mluvčího Kamila Chalupy v úmyslu vznášet jakékoliv další námitky v souvislosti se zadáním výběrového řízení. „Na základě našeho detailního vyhodnocení jsme se rozhodli další námitky nepodávat,“ sdělil Chalupa.

Tendr vysoutěžila pardubická firma KonekTel a kromě modernizace stávajících zařízení by měla rozšířit systém o další čtyři nové základové stanice, a to včetně podpůrných technologií. Postará se také o záruční a pozáruční servis.

Součástí tendru je i aktualizace všech databází, softwarového vybavení a dodávka licencí souvisejících s modernizací a rozšířením systému. „Zhotovitel poskytuje k dispozici licence pro užití 25 základnových stanic, 25 dispečerských konsol a šesti tisíc koncových uživatelů a zavazuje se rozšířit příslušné licence v počtu do 50 základnových stanic, 50 dispečerských konsol a 12 tisíc koncových uživatelů,“ uvádí dokument.

Žižkovský vysílačŽižkovský vysílač | Sedmicka

Podle smlouvy by měl KonekTel zároveň zvýšit přenosovou kapacitu pro přenosy krátkých datových zpráv minimálně na dvojnásobek či zkvalitnit pokrytí území hlavního města. Rádiový systém bude mít na starosti dalších deset let.

Výstavbu městského rádiového systému Praha zahájila v roce 2000. Systém byl postupně rozšiřován až do stávající podoby. K největšímu rozšíření jeho infrastruktury došlo v roce 2002 v souvislosti s konáním summitu NATO v Praze, kdy byl použit jako mobilní komunikační prostředek pro řídící výbor a pro jeho spojení s jednotlivými delegacemi.

: