Praha žádá o 200 dní na vyřešení stavebních předpisů

Praha

Praha Zdroj: CC BY-SA 2.0: Olivier Bruchez via Flickr

Praha požádala ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) o lhůtu alespoň 200 dnů na vyřešení připomínek ke stavebním předpisům. Chce, aby zatím nové předpisy zůstaly platné a Praha se nemusela řídit obecnými stavebními vyhláškami. Vyplývá to z dopisu náměstka pražské primátorky Matěje Stropnického (SZ), který zaslal MMR. Předpisy jsou platné od letošního října, připravila je rada pod vedením bývalého primátora Tomáše Hudečka (TOP 09).

„Žádám vás, pane náměstku, o ponechání Pražských stavebních předpisů v účinnosti a poskytnutí Hlavnímu městu Praze 200denní lhůty, v níž se zavazuji řádně vypořádat všechny připomínky Ministerstva pro místní rozvoj včetně požadavku notifikace u Evropské komise v souladu se zákony,“ píše Stropnický, který má v gesci územní rozvoj, náměstkovi MMR Ondřeji Votrubovi.

Podle Stropnického nebylo možné vypořádat všechny připomínky v šedesátidenní lhůtě, kterou Praha od MMR dostala, protože se měnilo vedení města a jen Evropská komise má na notifikaci 90 dní.

Pokud ministerstvo Praze vyhoví, bude během následujících 200 dní kromě získání evropské notifikace novela projednána s odbory magistrátu, jednotlivými městskými částmi a budou zapracovány došlé připomínky.

Praha má šanci osud předpisů zvrátit, tvrdí MMR

Ministryně Karla Šlechtová (za ANO) minulý týden ve středu po jednání s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) uvedla, že 23. prosince účinnost předpisů pozastaví a to do doby, než Praha vypracuje nové. O termínu pro možné odvolání tehdy ministryně novináře neinformovala. V pondělí ministerstvo uvedlo, že Praha má možnost situaci zvrátit, když přislíbí nápravu.

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, schválila v létě minulá rada města pod vedením tehdejšího primátora Tomáše Hudečka. Ještě předtím, než v říjnu vešly v platnost, vzbudily bouřlivou debatu. Billboardová lobby kvůli nim vyvolala silnou mediální kampaň. Nesouhlasila totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášejí. Ministerstvo následně přišlo s připomínkami a vyžádalo si od Prahy úpravu předpisů.