Pražská plynárenská bojuje o stovky milionů

Pražská plynárenská

Pražská plynárenská Zdroj: Prazska plynarenska

Podnik Pražská plynárenská distribuce jde do finále zápasu o stovky milionů korun na modernizaci plynovodní sítě. Do vyhlášky o pravidlech regulace plynárenství po roce 2016 dokázala prosadit klauzuli, podle níž si může pro další roky zajistit vyšší regulované ceny. Energetický regulační úřad (ERÚ), který regulované ceny stanovuje, se zvýšení příjmů Pražské plynárenské nebrání.

Podle vyhlášky bude mít PP distribuce nyní zhruba čtyři měsíce na to, aby ERÚ přesvědčila, že v roce 2006 špatně ocenila svůj majetek, jehož hodnota je klíčová pro výpočet regulovaných cen. Pokud se jí to povede, stanoví úřad firmě pro příští regulační období novou hodnotu aktiv. „Analýzu přecenění už máme hotovou. O navýšení prostředků na obnovu a modernizaci distribuční sítě v Praze s ERÚ už jednáme,“ říká mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

ERÚ připouští, že majetek pražských plynáren je s vysokou pravděpodobností oceněný špatně. „Necháme si k analýze PP distribuce zpracovat oponentní posudek, na jehož základě budeme postupovat. Budeme řešit, jak zajistit, aby firma měla dost peněz na investice a zároveň aby navýšení regulovaných cen v Praze nebylo skokové,“ vysvětluje Jiří Chvojka, mluvčí regulačního úřadu. Jednání by měla skončit do září, aby úřad stihl nové parametry oficiálně vyhlásit.

Pokud budou jednání s ERÚ úspěšná, použijeme získané prostředky samozřejmě k navýšení investic do obnovy sítě

Patrně nejtvrdší diskuze se povedou o to, jestli v příštích letech získají plynárny od zákazníků také část peněz, o které kvůli špatnému ocenění majetku přišly v předchozích letech. V loňském rozhovoru pro E15 odhadl předseda představenstva Pražské plynárenské Pavel Janeček tuto částku na půl miliardy korun.

Praha peníze na údržbu a modernizaci bude nutně potřebovat. „Sítě jsou starší než v ostatních částech republiky, proto potřebují více peněz na pouhé zajištění prosté obnovy,“ tvrdí energetický expert Jiří Gavor, partner poradenské společnosti ENA. Bez investic se podle něj může v Praze časem zhoršit spolehlivost dodávek plynu.

„Pokud budou jednání s ERÚ úspěšná, použijeme získané prostředky samozřejmě k navýšení investic do obnovy sítě,“ slibuje Vránek. V roce 2013 firma vykázala výnosy 2,2 miliardy korun a do plynovodní sítě investovala 493 milionů korun. O dorovnání hodnoty majetku na úroveň ostatních distributorů plynu jedná PP distribuce s ERÚ už několik let. Sám regulátor špatným přeceněním pražských plynovodů argumentoval v roce 2013, kdy se snažil zkrátit platnost stávajících pravidel a rychle přijmout regulaci novou.

Nejistá pravidla
Energetický regulační úřad (ERÚ) nyní dokončuje pravidla pro regulaci distribuce plynu a elektřiny po roce 2016. Pravidla se rozhodl i po konzultaci s legislativní radou vlády stanovit na tři roky. Během nich se připraví metodika ocenění majetku distributorů a připraví pravidla na další, tentokrát delší období. Jenže novela energetického zákona, která začne platit od příštího roku, nově stanovila, že pravidla regulace musí být nejméně pětiletá. ERÚ proto nejspíš bude muset svůj návrh na poslední chvíli změnit.