Pražští záchranáři budou k pacientům jezdit i na elektrokolech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Počet cyklistů, kteří se při sportování v Praze zraní, se každým rokem zvyšuje. Vloni dokonce dva lidé zemřeli. Pražští záchranáři proto budou letos v létě opět jezdit i na elektrokolech. Používat je budou především v centru města a na cyklostezkách, aby byli cyklistům nablízku.

V roce 2012 ošetřili pražští záchranáři 276 cyklistů, vloni to bylo o více než polovinu víc, celkem 426 zraněných. Od začátku letošní sezony už vyjížděli k 50 případům. „Na některé cyklostezky a cyklotrasy se nedá vjet vozidlem, jsou obtížně dosažitelné. Cyklohlídka může být na místě rychleji než posádka vozu, která jde na místo pěšky,“ řekl ředitel.

Na vytížených místech budou moci lidé po celé léto potkat dva záchranáře na kolech. Pohybovat se budou především na nejvytíženějších trasách kolem Vltavy ve směru na Zbraslav a po proudu řeky až do Klecan. „Budou jezdit ve dvou, aby si mohli pomáhat a mohli provádět neodkladnou resuscitaci do příjezdu záchranky,“ vysvětlit šéf záchranky.

Záchranáři mají k dispozici zdarma zapůjčená elektrokola. Budou plně vybaveni pro poskytnutí odborné pomoci. Ve dvou brašnách s sebou budou vozit potřebné zdravotnické zařízení - automatický defiblirátor, základní obvazový materiál, desinfekce a obvazový límec.

Záchranná služba se dlouhodobě potýká s tím, že nemá žádné sídlo v centru města, kde je nejvíce zásahů. Cesta do centra trvá posádce zhruba sedm minut, často se přitom potýká s dopravními zácpami. V centru záchranáři používají i malý elektromobil s jedním zdravotníkem.

Václav Jirků: Šedá ekonomika je ve zdravotnictví zcela běžná