Přebytek státního rozpočtu v červenci stoupl na 4,5 miliardy korun

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Novak Tomas/Euro

Přebytek státního rozpočtu ke konci července stoupl na 4,5 miliardy korun z červnových 1,5 miliardy korun. Loni ke konci července skončil rozpočet se schodkem 27,6 miliardy korun. Státní pokladna byla letos zatím v minusu jen ke konci května. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 40,4 miliardy na 670,3 miliardy korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení stouply o 25,7 miliardy korun na 331,7 miliardy korun.

„To je opravdu dobrý výsledek. Na druhou stranu letos ekonomika roste tak rychle, že by jen naprosté nemehlo v křesle ministra financí mělo špatné výsledky. Stát proto bez velkého vlastního přičinění hospodaří nejlépe od roku 2008,“ uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. To ovšem podle něj neznamená, že by nakonec rozpočet skončil za celý rok v přebytku, protože koncem roku se hospodaření pravidelně zkazí. „Jen je možné, že deficit neskončí na 100 miliardách, jak avizoval ministr financí, ale s deficitem nižším,“ dodal.

Inkaso DPH ke konci července stouplo meziročně o více než osm procent na 137,6 miliardy Kč. Plány MF počítají ve srovnání s loňským schváleným rozpočetem s růstem inkasa DPH o 2,3 procenta. „Inkaso roku 2014 je částečně pozitivně ovlivněno nevyplacením nadměrných odpočtů DPH v rámci zahájení postupu k odstranění pochybností správcem daně u některých subjektů ke konci roku 2013. Pozitivní vliv na inkaso daně mají i zavedená opatření pro boj s daňovými úniky, mezi které patří například zavedení povinnosti kauce pro obchodníky s pohonnými hmotami,“ uvedlo MF.

rozpočet červenrozpočet červen | mfcr.cz

Na růstu výběru spotřební daně o 5,3 miliardy na 78,8 miliardy korun se podílelo zejména inkaso daně z tabákových výrobků. To činilo 29,3 miliardy Kč a meziročně vzrostlo o 4,3 miliardy Kč. Relativně vysoké plnění souvisí s předzásobením tabákovými výrobky kvůli zvýšení sazeb tabákových výrobků od 1. ledna.

Výdaje rozpočtu meziročně stouply o 8,3 miliardy korun na 665,8 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vydal z rozpočtu ke konci července 238,5 miliardy korun, což je meziroční růst o 7,5 miliardy korun.