Přerušením debaty o EET jste znásilnili jednací řád, vzkázal koalici Fiala

Předseda ODS Petr Fiala na 25. kongresu strany

Předseda ODS Petr Fiala na 25. kongresu strany Zdroj: ctk

Koalice podle předsedy ODS Petra Fialy znásilnila jednací řád Sněmovny, když dnes ukončila debatu o zavedení elektronické evidence tržeb. Šéf občanských demokratů počítá se stížností k Ústavnímu soudu a slíbil, že jeho strana zákon zruší, pokud se v budoucnu dostane do vlády. Podobně chce postupovat i TOP 09, podle jejíhož předsedy Miroslava Kalouska dnešní situace ve Sněmovně nemá v českém parlamentarismu obdobu. Jde prý o zcela nezákonné jednání.

Fiala dnešní den označil za černý den pro české živnostníky i českou parlamentní demokracii. „Byli jsme svědky znásilnění jednacího řádu ze strany vládní většiny. Byl porušen zákon, když byla ukončena rozprava. Řada poslanců nemohla vystoupit a vyjádřit se,“ uvedl Fiala na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Kalousek hovořil zase o tom, že vládní koalice „ucpala hubu“ 16 jeho poslancům, kteří ještě chtěli vystoupit, což považuje za nedemokratické. „Co bude příště, zmocňovací zákon?“ ptal se v narážce na nacistické Německo. Poznamenal také, že mu jeden z dnešních politiků velmi připomíná italského diktátora „Benita Mussoliniho svým způsobem vzývání korporátního způsobu řízení státu“. Narážel tak podle všeho na ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který je majitelem koncernu Agrofert a stát chce řídit jako firmu.

Signálů, že je demokracie v Česku oklešťována, je podle Kalouska příliš mnoho. Opakovaně proto apeloval na přítomné novináře jako na „hlídací psy“ demokracie. „Myslíte si, že to je demokracie?“ ptal se jich například na dnešní postup koalice.

Komunisté se podle předsedy strany Vojtěcha Filipa k případné ústavní stížnosti nepřipojí. Při hlasování o EET se strana zdržela především kvůli tomu, že neprošly pozměňující návrhy strany nebo návrh v podstatě plošných majetkových přiznání, který Sněmovna zamítla v úterý.

Sněmovna ukončila dnes hodinu před polednem rozhodnutím koaliční většiny debatu o zavedení elektronické evidence tržeb navzdory námitkám pravicové opozice a později předpis prosadila. Členové dolní komory z řad pravicových poslanců za TOP 09 a ODS opustili po procedurálním sporu na protest jednací sál.

Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika nebyla procedura zvolená vládní koalicí v úplném souladu s jednacím řádem a ústavou. „Nicméně nejsme takoví, abychom si umyli ruce a odešli ze sálu. Jestliže jsem zvolen do Sněmovny, tak v Poslanecké sněmovně jsem a hlasuji,“ vysvětlil postoj klubu.