Přestavby kanceláří na byty dorazily do Česka. První velký projekt bude v Modřanech

Developerský projekt Vanguard Prague v Praze-Modřanech.

Developerský projekt Vanguard Prague v Praze-Modřanech. Zdroj: PSN

Sooučástí projektu Vanguard Prague v Praze-Modřanech bude i penthouse o téměř osmi stech metrech čtverečních.
Developerský projekt Vanguard Prague v Praze-Modřanech bude zahrnovat i autovýtah.
Developerský projekt Vanguard Prague v Praze-Modřanech vznikne přestavbou starých kanceláří, které ještě dříve sloužily jako továrna na díly pro letadla.
Developerský projekt Vanguard Prague v Praze-Modřanech.
Developerský projekt Vanguard Prague v Praze-Modřanech.
9
Fotogalerie

Prahu poprvé dohnal ve velkém západoevropský trend přestavby kancelářských budov na byty. Pionýrem se stal realitní magnát Václav Skala.

Pražská správa nemovitostí miliardáře Václava Skaly přestaví původní továrnu na letecké přístroje a pozdější kanceláře Mikrona v Praze-Modřanech na loftové byty. Projekt nazvaný Vanguard Prague bude zatím největší proměnou administrativních prostor na bydlení v Česku. V západní Evropě je to přitom již běžný trend.

„Dokončení projektu chceme směřovat na konec roku 2019, kde věříme, že se nám společně s celým týmem podaří doladit i poslední detaily,“ řekl deníku E15 ředitel bytových projektů PSN Marek Padevět.

Výši investice developer tají. Když se ale přestavba Mikrony řešila před deseti lety s jiným vlastníkem, měla být podle informací deníku E15 souhrnná investice přibližně 1,2 miliardy korun.

„Vanguard Prague je výborné řešení pro daný objekt a přestože lokalita nemá přímo ´loftový´ charakter, tak PSN přichází s něčím, co na trhu chybělo,“ uvedl analytik webu CenovaMapa.org František Brož. Lofty, tedy byty vzniklé přestavbou starých průmyslových prostor na byty, dlouhodobě netvoří na pražském trhu více než jedno procento z nabídky bytů.

Na šestnácti tisících metrech čtverečních vznikne v Modřanech 140 bytů. Nejmenší byt bude velikosti garsonky. Největší penthouse zabere skoro osm set čtverečních metrů. Stát bude 54 až 57 milionů korun. Další peníze bude muset majitel investovat do výbavy bytu. Podobně jako další jednotky se totiž bude prodávat ve stavu Shell & Core, tedy jen hrubé stavby bez vybavení.  

Součástí projektu bude rovněž bazén, sauna, fitness a místnost na večírky. Středem budovy navíc povede výtah pro auta. Majitelé tedy budou moci mít své vozy přímo u obýváku. Na návrhu projektu Vanguard pracovala řada architektů. Mimo jiné Petr Drexler, Radka Valová ze studia Oooox, Ivanka Kowalski nebo Ivana Dombková a Rosťa Černík z I.D.Arch.

Přestavba Mikrony se řeší již nejméně deset let. Tehdy objekt vlastnil realitní byznysmen Serge Borenstein se svými partnery z uskupení Karlín Group. Nejdříve se do budovy pokoušeli dostat sídlo Ústavu pro studium totalitních režimů a Archiv bezpečnostních složek.

Když se to nepovedlo, začali připravovat plán rekonstrukce. Projekt tehdy zpracovával dokonce i známý architekt Josef Pleskot. Ze záměru ale nakonec sešlo. Nemovitost nakonec v roce 2013 získala PSN.

Kolik majiteli Pražské správy nemovitostí jeho byznys vynáší? Podrobnosti se dočtete v článku z předplatitelské sekce E15 Premium >>>