Prezident Zeman opustil nemocnici. V Lánech se bude scházet s ministerskými kandidáty

Prezident Miloš Zeman opouští nemocnici v sanitce

Prezident Miloš Zeman opouští nemocnici v sanitce Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

První dáma Ivana Zemanová a dcera prezidentského páru Kateřina při příjezdu do ÚVN.
První dáma Ivana Zemanová a dcera prezidentského páru Kateřina při příjezdu do ÚVN.
Zaměstnanci hradní kanceláře v ÚVN.
Zaměstnanci hradní kanceláře v ÚVN.
První dáma Ivana Zemanová s protokolářem Vladimírem Krulišem.
27
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v 10 hodin opustil Ústřední vojenskou nemocnici v Praze. Strávil v ní 46 nocí. Nyní by měl zamířit na zámek do Lán. ÚVN i nadále doporučuje Zemanovi jako nejvhodnější péči pobyt v nemocnici. Vzhledem ke zlepšení prezidentova stavu ale jeho rozhodnutí respektuje. Starat se o něj bude Senior Home Group. ÚVN jí předala zdravotní dokumentaci.

Nemocnice v tiskové zprávě uvedla, že Zemana i jeho okolí opakovaně informovala o zdravotním stavu, predikci vývoje i možných rizicích a komplikacích. "ÚVN nadále doporučuje jako nejvhodnější péči poskytovanou ve specializovaném zdravotnickém zařízení pod vedením odborného lékařského týmu," uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Zeman se podle ní rozhodl využít služeb zdravotní péče v domácím prostředí. Plnou zodpovědnost za to převzala společnost Senior Home Group ze skupiny Penta Hospitals CZ. ÚVN jí podle Zinke předala veškerou potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán. "ÚVN je připravena v případě potřeby poskytovat prezidentovi republiky Miloši Zemanovi zázemí specializovaného zdravotnického zařízení a nadále bude zajišťovat pravidelné ambulantní lékařské kontroly," dodala ZInke.

Prezident Zeman jmenuje předsedu ODS Petra Fialu novým předsedou vlády na zámku v Lánech v pátek ve 12:00. V dnešním tiskovém prohlášení na Pražském hradě, při němž nebyly umožněny otázky novinářů, to oznámil vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář. Nový kabinet tvoří koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN). Série schůzek s kandidáty na členy nové vlády začne v pondělí v 15:00, kdy Zeman v Lánech přijme nominanta na ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti).

Tisková zpráva, kterou zveřejnila Ústřední vojenská nemocnice k propuštění prezidenta Miloše Zemana do domácí péče:

 

Prezident republiky předán do péče v domácím prostředí

Ve čtvrtek 25. listopadu 2021 byl propuštěn prezident republiky Miloš Zeman z Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice v Praze, odkud byl převezen do Lán.

Pan prezident i jeho rodina a nejbližší spolupracovníci byli opakovaně informováni o jeho zdravotním stavu, o predikci vývoje a o možných rizicích a komplikacích. ÚVN nadále doporučuje jako nejvhodnější péči poskytovanou ve specializovaném zdravotnickém zařízení pod vedením odborného lékařského týmu, nicméně vzhledem k významnému zlepšení zdravotního stavu pana prezidenta plně respektuje jeho rozhodnutí upřednostnit naplňování svých ústavních povinností mimo zdravotnické zařízení a ukončit hospitalizaci v ÚVN.

Pacient se rozhodl využít služeb zdravotní péče v domácím prostředí. Plnou zodpovědnost za poskytování domácí zdravotní péče převzala společnost SENIOR HOME GROUP s.r.o., člen skupiny Penta Hospitals CZ, které ÚVN předala veškerou potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán.

ÚVN je připravena v případě potřeby poskytovat prezidentovi republiky Miloši Zemanovi zázemí specializovaného zdravotnického zařízení a nadále bude zajišťovat pravidelné ambulantní lékařské kontroly.

Jitka Zinke, tisková mluvčí ÚVN

Video placeholde
Miloš Zeman a jeho nejdůležitější okamžiky • Videohub