Příliv unijních peněz do České republiky se zadrhl

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
4
Fotogalerie

Slabé investice státu navázané na evropské fondy hrozí zpomalením růstového tempa české ekonomiky.

Hlavní brzda loňského růstu domácí ekonomiky v podobě slabých investic během letoška dále přidala na síle. Důvodem je dosud zatím ještě slabší čerpání peněz z evropských fondů než v prvním čtvrtletí roku 2015. Hovoří o tom zpráva ministerstva financí o hospodaření státního rozpočtu za letošní první čtvrtletí. Zatímco loni v březnu stát uzavřel kvartální rozpočet přebytkem na prahu 44 miliard korun, letos to byla kvůli výpadku unijních peněz takřka desetina částky. Stát tak prozatím hospodaří s nejhorším výsledkem od roku 2012.

Především pro infrastrukturní investice jsou přitom unijní peníze sloužící ke spolufinancování projektů klíčové. Podle ekonomů tak hrozí, že růst Česka letos dále ztratí na tempu.

„V březnu se meziroční pokles v přílivu prostředků z evropských fondů dokonce prohloubil. Ačkoli jsme předpokládali, že letos státní investiční výdaje postupně oživí, zatím k tomu nedochází,“ uvádí hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Příjem peněz z unie klesl podle dat ministerstva v březnu meziročně o 52,7 miliardy korun.

Ekonomové věří, že stát si ve zbytku roku ještě své investiční skóre zlepší. „Celkově v roce 2017 stále očekáváme obnovení investiční činnosti vlády,“ říká analytička Raiffeisenbank Monika Junicke.

Po loňském propadu čerpání evropských fondů mají být právě unijní peníze a na ně navázané investice hybnou silou letošního ekonomického růstu. Na investice skoupý začátek roku se už stihl odrazit ve snížených odhadech letošního růstu Česka. „Předpokládám, že výkon domácí ekonomiky zpomalí z loňských 2,3 na dvě procenta,“ dodává Jáč.