Případ zaměněných léků přijde Zentivu na miliony korun

Léky.

Léky.

Nejen v Česku, ale i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku nebo v Litvě stahují z trhu desetitisíce krabiček léků Zentivy. Mohly by se v nich nacházet jiné pilulky. Jen v tuzemsku zmizí z trhu 110 tisíc krabiček. „Předpokládáme, že náklady v Česku se budou pohybovat okolo deseti milionů korun,“ uvedl mluvčí Zentivy pro Česko Filip Hrubý.

Firma bude platit logistiku, administrativní náklady lékáren a distributorů nebo provoz zákaznické linky. Menší část škody tvoří hodnota stahovaných přípravků. Stahují se některé šarže osmi léků vydávané z lékáren nejčastěji v červnu. V pražské továrně Zentivy byly vyrobeny v zimě.

Historicky mimořádnou akci odstartovala v srpnu informace od dvou polských distributorů, že se ve dvou krabičkách léku Atram našly blistry označené jako Neurol. A ten v nich také byl. I když se další případ zatím neobjevil, stahují se všechny léky, kterých by se chyba ve výrobě mohla týkat. U některých se mohly dostat jiné pilulky do původního blistru, což by nebylo na pohled poznat.

Čísla rizikových šarží a doporučení pro pacienty zveřejnila Zentiva a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Upozornění se dotýká odhadem desítek tisíc pacientů. Lékový ústav dostal sedm hlášení o podezření na nežádoucí účinky v souvislosti s užíváním těchto léků. Prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba kritizoval, že lékárníci nemají dostatek informací. Navíc se spekuluje, zda někdo v továrně nezaměnil léky úmyslně. „Nemůžeme vyloučit selhání lidského faktoru, a proto jsme standardně podali trestní oznámení na neznámého pachatele,“ uvedl Hrubý.