Problémy hnutí ANO na radnicích se po celé republice stupňují

Brněnský primátor a místopředseda ANO Petr Vokřál

Brněnský primátor a místopředseda ANO Petr Vokřál Zdroj: CTK

V Opavě se vyjednává o nové koalici, v Brně bude hlasovat zastupitelstvo o odvolání radních. Loňský úspěch hnutí Andreje Babiše v komunálních volbách se v některých velkých městech stává noční můrou špiček partaje.

Po problémech v Ústí nad Labem a Českých Budějovicích, kde část babišovců před prázdninami hlasovala pro odvolání vlastních primátorů, se nyní kvůli sporům v ANO zhroutilo i vedení Opavy. Také v Praze, kde se hnutí pokouší obnovit jednotu, se situace ani po další schůzce koaličních vyjednávačů nevyjasnila. Napětí je cítit v Pardubicích, Ostravě a Brně.

Ve stejný den, kdy byl zvolen šéf nově vzniklé ústecké oblastní organizace ANO, podnikatel Petr Nedvědický, který má napravit pošramocenou pověst buňky, se rozpadl svazek ovládající opavskou radnici. Pod primátorem Martinem Vítečkem, za nímž stojí sedm z jedenácti zastupitelů ANO, se kýve křeslo. Opoziční ČSSD, která skončila ve volbách jako druhá, převzala iniciativu a začala jednat o novém uspořádání.

Rozkol v Opavě

Podle Vítečka stály za rozkolem v opavské organizaci nenaplněné ambice některých jeho stranických kolegů. Primátor čelil kritice z vlastních řad, například kvůli odvolání šéfů městských firem. „Pan primátor postupuje způsobem pokusů a omylů, dopouští se různých faux pas a dělá značce ANO ostudu,“ prohlásila Vítečkova náměstkyně Simona Bierhausová, k níž se přimkl zbytek zastupitelů Babišova hnutí.

Krize na radnicích vyvolává hlavně nejednotnost ANO a odpor vůči některým radním. Obou faktorů často využívají tradiční strany jako ODS nebo socialisté, které skončily v opozičních lavicích.

V Praze donedávna vyvolával rozepře Matěj Stropnický za Stranu zelených, v Brně je to Tomáš Kratochvíl. Toho v polovině října vyzvalo k rezignaci předsednictvo vlastní brněnské organizace ANO. Zda ve funkci zůstane, rozhodne zastupitelstvo 10. listopadu. Primátora Petra Vokřála navíc oslabuje jeho náměstek, bývalý aktivista Matěj Hollan z Žít Brno.

V hlavním městě se politikaří
Svazek zelených, lidovců a starostů v Praze zatím nechce vyjednávat s ANO a ČSSD o možném pokračování koalice, prý počká na uzdravení primátorky Adriany Krnáčové. „Bez šéfa se nejedná,“ uvedl šéf trojkoaličních zastupitelů Petr Štěpánek (SZ). Zbývající partnery to zaskočilo. „Trojkoalice má asi jiné partnery,“ reagoval Michal Hašek, člen vyjednávacího týmu babišovců. „Zažili jsme hodinu naprostého politikaření,“ dodal předseda pražské ČSSD Miloslav Ludvík. Podle něj byla jeho strana ochotna přistoupit na podmínky Trojkoalice, aby byl stažen materiál o miliardové zakázce na svoz městského odpadu a uskupení byl vrácen Institut plánování a rozvoje.