Prodeje aut luxusní značky Rolls-Royce loni vzrostly téměř o 50 procent

Rolls-Royce

Rolls-Royce Zdroj: Profimedia.cz

Prodeje britského výrobce luxusních automobilů Rolls-Royce, který spadá pod německou firmu BMW, v roce 2021 navzdory pandemii covidu-19 vzrostly o 49 procent. Zvýšila se celosvětová poptávka po luxusních automobilech. Loni Rolls-Royce prodal zákazníkům z více než 50 zemí celkem 5586 aut, což je nejvíce za 117 let historie firmy. V on-line prezentaci to dnes uvedl šéf automobilky Torsten Müller-Ötvös.

"V celém luxusním sektoru se boj nesoustředil na získávání zákazníků, ale na to, aby se zvládl vyrobit dostatek produktů na uspokojení obrovské poptávky," konstatoval Müller-Ötvös. Prodeje podle něj dosáhly rekordních hodnot ve většině regionů, včetně Číny a Severní i Jižní Ameriky.

"Pandemie donutila mnoho lidí omezit se, necestovat a z tohoto důvodu se nahromadilo poměrně velké bohatství, které se utrácí za luxusní zboží," řekl Müller-Ötvös agentuře Reuters. "Z tohoto vývoje jsme profitovali," dodal.

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku - pozitiva a negativa • Videohub

Šéf automobilky dále uvedl, že britský závod automobilky v Goodwoodu jede téměř na maximální kapacitu a její objednávkové knihy jsou plné až do třetího čtvrtletí roku 2022. "Pokud si dnes objednáte Rolls-Royce, převzetí očekávejte zhruba za rok," řekl.

Společnost BMW minulý týden uvedla, že v roce 2021 dosáhla rekordního prodeje více než 2,2 milionu vozidel své značky BMW. Překonala tak prodeje v roce 2019, a to navzdory celosvětovému nedostatku polovodičových čipů.

Obdobně, konkrétně o 31 procent, stouply loni prodeje i britského výrobce luxusních vozů Bentley, který spadá do koncernu Volkswagen.