Protikuřácký zákon nakonec narazil. K jeho schválení chybělo osm hlasů

Kuřák v restauraci.

Kuřák v restauraci. Zdroj: ctk

Sněmovna překvapivě neschválila takzvaný protikuřácký zákon, podpořilo ho jen 80 ze 175 přítomných poslanců. Chybělo tedy osm hlasů. Proti bylo 42 členů dolní komory včetně 15 zástupců hnutí ANO. Koaliční politiky postoj poslanců ANO překvapil. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) jejich hlasování považuje za hrubé porušení koaliční dohody. Podle premiéra Bohuslava Sobotky tím politici z ANO nahráli tabákové lobby.

O zákonu jako celku hlasovala dolní komory hned třikrát. První dva verdikty, z nichž první byl zamítavý a druhý kladný, byly zpochybněny. Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák před tím neúspěšně navrhoval odložit konečné hlasování do pátku.

Pro protikuřácký zákon hlasovali poslanci ČSSD a KDU-ČSL, z koaličního hnutí ANO ani ne třetina zákonodárců. Z opozičních TOP 09, KSČM a Úsvitu byli pro jen jednotlivci, poslanci ODS hlasovali proti.

Z hnutí ANO bylo pro zákon 13 poslanců, 16 se jich zdrželo, 15 hlasovalo proti. „Bylo to překvapení ze strany koaličního partnera, já to považuji za hrubé porušení koaliční dohody, protože šlo o koaliční návrh. Práce stovek hodin, zákon, který nás mohl posunout výrazně v ochraně nekuřáků, je pryč,“ řekl Němeček.

Podle Sobotky poslanci ANO záměrně zabránili přijetí vládního návrhu zákona. Nahráli tím tabákové lobby a poškodili zájem občanů. Premiér zároveň upozornil na to, že ministři ANO ve vládě zákon podpořili. „Není to bohužel první případ, kdy poslanci ANO většinově nehlasovali pro vládní návrhy zákonů, takový opakovaný postup je v rozporu s dobrým fungováním vládní koalice,“ dodal Sobotka, brzy svolá jednání koaliční rady, kde bude chtít po koaličním partnerovi vysvětlení tohoto postoje.

Prezident Zeman přivítal nepřijetí protikuřáckého zákona
Prezident Miloš Zeman přivítal, že dnes Poslanecká sněmovna nepřijala protikuřácký zákon. Má radost, že neprošel, řekl novinářům po skončení Žofínského fóra.
„Všimněte si, jak jsem se sladce usmál pln radosti, že tento zákon neprošel, protože jsem řekl, že bych byl v konfliktu zájmů, neboť bych ho nemohl vetovat jako silný kuřák. A když neprošel, mám radost,“ řekl Zeman na novinářský dotaz.

Podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka hnutí koaliční smlouvu neporušilo. Faltýnek oponoval tím, že původně dobrý návrh zákona se v průběhu projednávání Sněmovnou příliš změnil. Expert hnutí na zdravotnictví Rostislav Vyzula dodal, že poslanci z normy udělali kuřácký zákon.

Kuřácký skanzen

Ministr Němeček se obává, že do konce volebního období již podobný předpis nemůže stihnout prosadit. „Česká republika dále zůstane kuřáckým skanzenem v Evropě, je třeba poděkovat klubu ANO,“ řekl. Konec předpisu považuje za velký podraz nekuřáků a pošlapání možnosti chránit lidské zdraví a životy.

Sněmovna v dílčích hlasováních o pozměňovacích návrzích nejprve odmítla navrhovaný úplný zákaz kouření v restauracích. Normu poté v závěrečném hlasování podpořilo zmíněných osm desítek poslanců, což nestačilo.

Předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola naznačil, že za hlasováním poslanců ANO mohl být lobbing. „Kladl bych si otázku, zda se tento důležitý návrh řešil s politickou odpovědností, nebo spíše podle různých nálad, nebo snad podle lobbování tabákových lobby a podobných skupin,“ řekl Mihola. Němeček o důvodech hlasování nespekuloval. „Jaké tam byly motivy, to je třeba se ptát těch, co se takhle rozhodli,“ řekl Němeček.

Konsternovaný Sklenák

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák neskrýval překvapení. „Řekl bych, že jsem konsternován. Protože tohle jednání poslanců za ANO nelze, aby pokračovalo,“ řekl novinářům v reakci na zamítnutí zákona. Nešlo podle něj o první případ, připomněl schvalování vládního návrhu zákona o podpoře výzkumu, který však podpořila i opozice, takže si výpadku hlasů poslanců ANO nikdo nevšiml. Tímto způsobem podle něj nelze pokračovat. Také Sklenák připustil, že se kvůli zákonu sejde koaliční rada, a to velmi brzy.

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) dodal, že ANO svým hlasováním porušilo koaliční smlouvu opakovaně. Stejně jako Sklenák tím upozornil na zákon o podpoře vědy a výzkumu vicepremiéra Bělobrádka. „V obou případech šlo o návrhy zákonů, které jsou v koaliční smlouvě. V obou případech hnutí ANO jasně porušilo koaliční smlouvu,“ uvedl Bartošek.