ANO: Koaliční smlouvu jsme neporušili, vznik kuřáren je absurdní

Jaroslav Faltýnek

Jaroslav Faltýnek Zdroj: Tomas Novak, Euro

Hnutí ANO neporušilo koaliční smlouvu, když při dnešním hlasováním ve Sněmovně nepodpořilo protikuřácký zákon. Uvedli to šéf ANO Andrej Babiš i místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Reagovali tak na kritiku koaličních partnerů ČSSD a KDU-ČSL, kteří vyčetli ANO, že jeho poslanci nehlasovali pro vládní návrh zákona.

Podle vyjádření špiček ANO se však původní návrh v průběhu projednávání Sněmovnou příliš změnil. Babiš v textové zprávě uvedl, že koaliční partneři provedli standardní podraz a ve Sněmovně zákon s opozicí upravili.

„Je to standardní podraz našich koaličních partnerů. Na vládě si odhlasujeme podobu zákona, a pak ji ve Sněmovně socialisté upravují ve shodě s opozicí,“ napsal Babiš. Obdobně se ve Sněmovně vyjádřil Faltýnek. Norma, o níž dnes poslanci hlasovali, podle něj neměla s původní předlohou mnoho společného. Faltýnek o ní mluvil jako o „takzvaném vládním návrhu“. Prohlásil také, že hnutí neporušilo koaliční smlouvu, jak tvrdí lidovci a ČSSD. „Hnutí ANO nepovažuje postoj, který jsme zaujali za porušení koaliční smlouvy,“ řekl Faltýnek.

Bendovu úpravu podpořilo v dílčím hlasování i osm poslanců hnutí ANO včetně Faltýnka. Proti bylo 33 zákonodárců hnutí, jeden se hlasování zdržel. Pozměňovací návrh poslance ODS prošel v dolní komoře o pět hlasů. „Část poslanců, bohužel i z našeho hnutí, hlasovala pro ty oddělené prostory. Tím se pro další členy našeho hnutí stal ten zákon nepřijatelný,“ připustil před novináři poslanec ANO Ivan Pilný. Předseda ANO Babiš později označil Bendovu změnu za ústupek pro výrobce cigaret. „Šel na ruku tabákovým výrobcům. To je celá pravda,“ uvedl.

Restauratéři neschválení protikuřáckého zákona uvítali
Asociace hotelů a restaurací uvítala dnešní rozhodnutí sněmovny zamítnout tzv. Protikuřácký zákon. Podle ní návrh od začátku ignoroval dopady navrhovaných restrikcí na podnikatele v pohostinství. Naopak Unii výrobců a dovozců lihovin neschválení protikuřáckého zákona, který obsahoval i zpřísnění pro prodej lihovin nezletilým, vadí. Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek dnes vládní koalice v Poslanecké sněmovně neprosadila i kvůli chybějícím hlasům poslanců ANO, naopak pro byli poslanci ČSSD a KDU-ČSL.
Restauratéři se domnívají, že je lépe vyžadovat důsledné plnění současného zákona než opakovaně měnit podmínky v podnikání. „Jedním z hlavních problémů návrhu zákona, na který asociace od počátku poukazovala, byla snaha státu přenášet odpovědnost za důslednou kontrolu konzumace alkoholu mladistvými na podnikatele,“ uvedl prezident asociace Václav Stárek. Pod přísnými sankcemi podle něj měli být podnikatelé odpovědni za přítomnost mladistvých, kteří pili alkohol, i když ho konzumovali před návštěvou jejich provozovny.

Hnutí ANO se chce vrátit k dva roky starému návrhu vlastního poslance Radka Vondráčka. Je mnohem úspornější než zákon, který předložila vláda. „V podstatě říká, že kde se vaří, tam se nekouří,“ shrnul jeho podstatu Faltýnek. Lidovci už oznámili, že tento návrh zákona nepodpoří z principu kvůli tomu, že ANO dnes nehlasovalo s koalicí.

Představitelé KDU-ČSL i ČSSD označili dnešní postup ANO za překvapující a považují ho za hrubé porušení koaliční smlouvy. Obě strany se shodly, že ANO opakovaně jednalo proti smlouvě. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že kvůli situaci svolá koaliční radu.

Opozice kvůli neúspěchu protikuřáckého zákona kritizuje vládu
Pravicová opozice si dnes rýpla do vlády kvůli nejednotnému hlasování koaličních poslanců o protikuřáckém zákonu. Trojlístek ČSSD, KDU-ČSL a ANO má ve Sněmovně pohodlnou většinu, vládní předloha omezující kouření přesto neprošla, protože 21 poslanců ANO ji nepodpořilo. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vzkázal koalici, že i když někteří poslanci za TOP 09 chtěli zákaz kouření podpořit, rozhodli se nezáplatovat díry ve vládní koalici. Šéf občanských demokratů Petr Fiala na twitteru vyzval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby koalici rozpustil.