Průmysl dál klesá, varovný je i vývoj zakázek

Škoda Auto, průmysl

Škoda Auto, průmysl Zdroj: 7 Mlada Boleslav

Průmyslová výroba v Česku v červnu meziročně opět klesla - o 2,2 procenta. Propad sice mírně zpomalil – v květnu činil 2,4 procenta – hodnota nových zakázek ale zlepšení vývoje nesignalizuje, meziročně se totiž snížila o 2,9 procenta. "Aktuálně slabší zakázky naznačují, že v dalších měsících se dočkáme ještě horších výsledků z hlavního odvětví naší ekonomiky. Recese české ekonomiky, byť není tak hluboká jako ta minulá, bude tentokrát delší," míní analytik ČSOB Petr Dufek.

„Červnový pokles průmyslové výroby není překvapením, protože slábnutí poptávky - především té domácí - bylo v posledním roce už dost viditelné. Navíc o jeden den nižší počet pracovních dní ubral na výsledku 2,5 procentního bodu,“ dodal Dufek. Při pohledu na předstihové ukazatele z Německa to horší navíc domácí průmysl teprve čeká, dodal analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Průmysl je přitom tahounem české ekonomiky, dosud kompenzoval mimo jiné klesající spotřebitelské výdaje.

I v červnu pokračoval útlum výroby počítačů a komerční elektroniky, klesla i produkce kovů a farmaceutický sektor. Růst si drží výrobci elektrotechnických zařízení a také automobilky.

Jenže příliš optimismu nepřinášejí statistiky nových zakázek, meziročně se snížily téměř o tři procenta a pokles se tentokrát týká i tahounu českého průmyslu - automobilek. U nich klesly objednávky o 1,6 procent.

„Mírný meziroční růst zahraničních zakázek o 1,4 % zdaleka nedokázal vykompenzovat „sešup“ těch domácích o 10,5 % meziročně. U části domácích průmyslových zakázek je znát pokles veřejných výdajů (zvláště veřejných investic),“ komentoval celkový vývoj objednávek analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Průmyslová produkce (meziroční změny)Průmyslová produkce (meziroční změny) | CSU

Mertlík odhaduje, že za celý letošní rok klesne průmyslová výroba o 0,2 procenta. „Za celý letošní rok počítáme se stagnací průmyslu, a to především díky příznivému začátku roku,“ míní pak hlavní ekonom Patria Finance David Marek.