Průzkum: Češi by zdanili lidi s vysokými příjmy

Daňové přiznání (ilustrační foto)

Daňové přiznání (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

Podle dvou třetin Čechů by lidé s vyššími příjmy měli státu odvádět větší daně než ostatní. Vyplývá to z listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Většina lidí míní, že český daňový systém není spravedlivý. Ti, kteří mají vysoké příjmy, platí podle řady dotázaných nízké daně, kdežto lidé s nízkými příjmy vysoké daně.

Pracovníci CVVM zjišťovali názor obyvatel České republiky na to, jakou daň z příjmu by měli platit lidé s vysokými výdělky oproti lidem s příjmy nízkými. Celkem 69 procent účastníků průzkumu by chtělo, aby více vydělávající odváděli státu na daních větší podíl z příjmu než ti, co mají nízké příjmy. Nejčastěji tento názor zastávají lidé ve věku nad 60 let, lidé s horší životní úrovní nebo příznivci levicových stran.

Pro rovnou daň z příjmů by bylo jen 24 procent Čechů. Oproti loňsku se ale skupina lidí podporujících progresivní zdanění příjmů zmenšila o pět procentních bodů, kdežto podíl Čechů podporujících rovnou daň naopak o čtyři procentní body vzrostl.

Obecně vyplývá z průzkumu, že obyvatelé Česka považují daňový systém v ČR za nespravedlivý. Daně lidí s vysokými příjmy považuje 53 procent účastníků průzkumu za nízké. Naopak daně lidí s nízkými příjmy jsou podle naprosté většiny lidí, konkrétně podle 68 procent dotázaných, vysoké. Daně lidí s průměrným příjmem pokládá za příliš vysoké 42 procent lidí, větší podíl dotázaných, téměř polovina, je ale považuje za přiměřené.

Od loňska se názory na výši daní pro různé příjmové skupiny mírně přiblížily. O osm procentních bodů se snížil podíl Čechů považujících daně lidí s vysokými příjmy za nízké a zároveň o sedm bodů klesl podíl lidí pokládajících daně lidí s nízkými příjmy za vysoké.

Zhruba dvě třetiny lidí v průzkumu přiznaly, že daňovému systému nerozumí.

Místo daní zvyšujme efektivitu jejich výběru