Průzkum: Čeští a slovenští důchodci se mají lépe než američtí

senioři, důchodci

senioři, důchodci

Nejen Švýcaři a Norové, případně jiné bohaté národy, ale také Izraelci, Slovinci, Češi a Slováci předstihují Američany v penzijním zabezpečení. Vyplývá to z žebříčku, který sestavila francouzská finanční společnost Natixis Global Asset Management a který hodnotí život penzistů ve 150 zemích světa.

Na žebříčku, který vede Norsko před Švýcarskem a Lucemburskem, USA skončily až devatenácté. Spojené státy v hodnocení zůstaly těsně za Českou republikou a Slovenskem. Jsou ale před Velkou Británií a Itálií. Žebříček zveřejnila americká televizní stanice CNN.

Experti této pařížské organizace žebříček sestavili na základě dvou desítek ukazatelů ze čtyř hlavních kategorií. Ty se týkaly zdravotní péče, hmotného blahobytu, kvality života a financí. Nikoli náhodou tak pořadí ovládla desítka severských a západoevropských zemí, které jsou proslulé kvalitou zdravotní péče a štědrými sociálními programy.

„Většina vyspělých zemí zápolí se stárnutím populace, prodlužováním očekávané délky života a klesající porodností,“ uvedla viceprezidentka Natixisu Tracey Flahertyová. Evropané podle ní v tomto ohledu odvádějí lepší práci než Američané, a to i díky dobré sociální síti. Například Švédsko poskytuje penze všem lidem, kteří tam mají trvalý pobyt.

Pořadí na žebříčku lze vysvětlit i kombinací hodnotících kritérií. Kupříkladu pořadí ve zdravotní péči vznikalo z ohodnocení čtyř faktorů: z celkových výdajů na zdravotnictví, výdajů z vlastní kapsy, dostupnosti lékařů a zdravotní péče, a rovněž z očekávané délky života. Američané sice za zdraví utrácejí ze všech nejvíce, ale v dostupnosti péče skončili až na 23. příčce. Tuto kategorii vyhrálo Rakousko, které celkově skončilo páté.

USA trápí velká sociální nerovnost

Američtí penzisté nezabodovali ani s kvalitou života, uškodilo jim totiž znečištění životního prostředí. V kategorii, do které hodnotitelé započítávali pocity štěstí a kvalitu klimatu, si nejlépe vedlo Švýcarsko s nejpřísnější kontrolou znečišťování přírody.

Důchodci v USA sice mají jedny z nejvyšších příjmů na světě, v žebříčku jim ale velmi uškodila sociální nerovnost v populaci. Nejbohatší desetina obyvatel totiž disponuje 75 procenty bohatství, Spojené státy se tak v kategorii blahobytu propadly až na 38. příčku. Pokud jde o finance, nejistota ohledně další životaschopnosti programů sociální zabezpečení a individuální schopnosti nastřádat si dost peněz na penzi odsunuly zemi na 28. pozici.

První dvacítka Natixis Global Retirement Index
Pořadí Země
1. Norsko
2. Švýcarsko
3. Lucembursko
4. Švédsko
5. Rakousko
6. Finsko
7. Nizozemsko
8. Dánsko
9. Německo
10. Francie
11. Austrálie
12. Izrael
13. Kanada
14. Belgie
15. Japonsko
16. Slovinsko
17. Česko
18. Slovensko
19. USA
20. Velká Británie

Zdroj: Natixis

Podle Flahertyové by se americké penzijní pojištění mohlo v příštích letech zhroutit, pokud se nezmění jeho struktura. Stále více pracujících lidí se totiž chystá dát přednost individuálním úsporám před doživotní penzí. Středisko pro penzijní výzkum při vysoké škole v Bostonu nedávno varovalo, že asi 53 procent amerických pracujících starších 30 let není na důchod připraveno. „Skutečně tu hrozí krize,“ varovala Flahertyová. „Sdělení je jasné: O svůj důchod se budete muset více postarat sami,“ dodává na adresu Američanů šéf Natixis John Hailer.

Z evropských zemí se nejhůře umístila 81. Makedonie, dále už následují převážně jen rozvojové země. Úplně poslední příčku obsadilo Zimbabwe.