Průzkum: ČSSD může vyhrát v osmi krajích, ANO ve dvou

Michal Hašek

Michal Hašek Zdroj: ctk

Kdyby se v těchto dnech konaly krajské volby, sociální demokraté by převálcovali babišovce. Vyplývá to z průzkumu agentury Phoenix research on-line mezi deseti tisíci respondenty.

ČSSD by konkrétně zvítězila ve Středočeském, Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Zabodovala by také na Vysočině. Oproti tomu by hnutí ANO podle šetření mohlo uspět jen na Plzeňsku a Olomoucku.

„Kraje jsou pod vedením ČSSD dlouhodobě nejstabilnějším patrem české politiky, rozumně investujeme do budoucnosti krajů, úspěšně čerpáme evropské fondy a zbytečně kraje nezadlužujeme. Staráme se o klíčové veřejné služby,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek, který je předsedou Asociace krajů ČR.

„Na rozdíl od nových miliardářských hnutí a jejich problémů ve vedení měst vedeme stabilní krajské koalice a řešíme konkrétní problémy lidí a krajů, nepolitikaříme,“ dodal v narážce na ANO Hašek.

Babiš si věří

Šéf ANO Andrej Babiš, jehož hnutí jde do krajských voleb poprvé, chce zvítězit v pěti regionech. Starostové a nezávislí hovoří podobně jako lidovci o třech. Nejtvrdší klání čekají Středočeský a právě Jihomoravský kraj, kde se proti Haškovi vymezuje řada kandidátů.

ANO už vybralo krajské lídry, do voleb půjde přes sedm stovek kandidátů. Babiš přiznal, že neuspěl u podnikatelů a manažerů. „Mám raději nižší cíl a lepší výsledek. Kdybychom získali pět hejtmanů, byl by to úspěch. Ale možná máme na víc,“ míní.