Průzkum: uprchlíky odmítá stále více Čechů

křesťanští uprchlíci z Iráku

křesťanští uprchlíci z Iráku Zdroj: ctk

Souhlas Čechů s udělováním azylu uprchlíkům se značně snížil. V roce 2001 souhlasilo s poskytnutím azylu lidem ze zemí zasažených válkou 85 procent Čechů, nyní je to 65 procent. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury STEM. Udělit azyl z jiných důvodů by bylo ochotno ještě méně lidí. Evropa se v poslední době potýká s vysokým počtem přicházejících uprchlíků, a většina Čechů se i v průzkumech jiných agentur většinově vyjadřuje proti přijímání migrantů.

Válečný konflikt je stále podle Čechů nejsilnějším argumentem v otázce udělování azylu. Nadpoloviční většina, 52 procent, by ještě souhlasila s poskytnutím azylu kvůli pronásledování z politických důvodů. V případě pronásledování z náboženských nebo národnostních důvodů již kladně odpověděly jen dvě pětiny dotázaných. Nejméně, zhruba čtvrtina Čechů, by azyl udělila i lidem prchajícím kvůli zoufalé hospodářské situaci v domovské zemi.

V průzkumech STEM na stejné téma z let 2001 a 2005 byla ochotna udělit azyl z jakéhokoli ze zmíněných důvodů více než polovina Čechů. V případě uprchlíků z válečných oblastí se kladně vyjadřovalo nad 80 procent dotázaných, u pronásledování z politických, náboženských nebo národnostních a rasových důvodů kolem 70 procent a u emigrace z ekonomických důvodů přes 50 procent.

Ochota Čechů přijímat uprchlíkyOchota Čechů přijímat uprchlíky | STEM

K udělování azylu ze všech důvodů kromě ekonomických jsou podle STEM častěji nakloněni pravicově orientovaní lidé. Dotázaní s vysokoškolským vzděláním jsou vstřícnější k uprchlíkům pronásledovaným z náboženských či národnostních a rasových důvodů. Naopak nejméně uznávají například náboženské pronásledování jako důvod k udělení azylu lidé starší 60 let.

Průzkum uskutečnila agentura STEM od 16. do 23. března. Zúčastnilo se ho 1050 obyvatel České republiky starších 18 let.