První kroky očisty? ODS kvůli „černým duším“ zrušila několik sdružení

Nové vedení ODS

Nové vedení ODS Zdroj: ctk

Sérií prohraných voleb a ztrátou voličů sužovaná ODS se odhodlala k prvním reálným krokům na obnovu důvěry. Kvůli netransparentnímu náboru nových členů se totiž výkonná rada ODS rozhodla zrušit oblastní sdružení v Praze 4, Praze 12 a Praze-západ.

Rada tak rozhodla na návrh předsedy strany a premiéra Petra Nečase. Spolu s oblastními sdruženími zaniknou desítky místních sdružení, která jsou jejich součástí. Nová vzniknou na základě důvěryhodných lidí, kteří prošli testem voleb, dodal. Výkonná rada prý hodlá proti podobným praktikám rázně zasahovat i nadále.

Občanští demokraté nebudou podle Nečase dál tolerovat nedemokratické praktiky. „Vylučujeme, aby se pokračovalo v tom, že například někde jsou uměle navyšovány počty členů, aby byli uměle členové převáděni jako žoldáci z jednoho místního sdružení do druhého, aby se účelově vstupovalo do místního sdružení pouze několik hodin před konáním místního sněmu,“ vyjmenovával praktiky, které se podle něj v ODS vyskytovaly. Do vedoucích funkcí už podle něj nesmí být jmenování lidé s podivnou minulostí. Za nepřijatelné považuje to, aby na tyto praktiky dopláceli lidé, kteří mají podporu voličů a jsou dobrými komunálními či celostátními politiky.

Už před jednáním rady se hovořilo o tom, že zrušení hrozí oblastnímu sdružení Praha-západ, a to právě kvůli údajným „černým duším“. Část členů ODS v Praze 4 si zase stěžovala na podivné okolnosti, které prý provázely nedávnou volbu předsedy místního sdružení v Nuslích. Předsedou byl začátkem února zvolen vlivný podnikatel Ondřej Palounek. V Praze 12 je podle lidí z pražské ODS problém s nedávným sněmem, na kterém bylo zvoleno nové vedení oblastního sdružení. Z funkce byl odvolán dosavadní šéf rady senátor Tomáš Grulich, který přitom na podzim obhájil svůj mandát. Na sněm prý byli podezřele nominováni delegáti.

Výkonná rada ODS se dnes v Jihlavě sešla za situace, kdy ODS klesají preference a z některých krajů v minulých dnech zaznělo volání po předčasném kongresu ODS či alespoň po změně řádného podzimního kongresu na kongres volební. Jiní občanští demokraté ale poukazují na to, že ODS v současnosti nemá kromě premiéra Petra Nečase jiného jasně vyprofilovaného a obecně přijímaného lídra s dostatečným morálním kreditem.

Průzkum CVVM ukázal tento měsíc jen dvanáctiprocentní voličskou preferenci ODS, předstihla ji koaliční TOP 09 se 17 procenty.

Vedení oblastního sdružení Praha-západ se proti případnému zrušení ohradilo už před jednáním Výkonné rady. Nařčení z náboru „černých duší“ odmítlo, hodlá se všemi prostředky bránit. „V posledních minutách se na mě obrací desítky členů ODS, kteří jsou ve straně pět deset let i více a považují rozhodnutí výkonné rady za plivanec do jejich tváře kvůli pomluvám o nějakých černých duších nikdy neprokázaným,“ řekl ČTK předseda ODS v Praze-západ Petr Makovský. Jde podle něj o bezprecedentní krok zavánějící vnitrostranickým pučem, proti kterému se oblast bude bránit všemi prostředky včetně soudu.

Svoboda: Hrdličků a Janoušků se musíme zbavit

Primátor a předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda v České televizi uvedl, že ODS má ve svých řadách i lidi, kteří kvůli tomu, co dělali a dělají, nemají důvěru voličů. „A to je problém, který musí ODS vyřešit a takovýchto lidí se zbavit,“ řekl. V této souvislosti zmínil jména podnikatelů Tomáše Hrdličky, Palounka a „reziduálně a historicky“ to podle něj platí i pro Romana Janouška.

„V politické straně mohou fungovat jenom lidé, kteří se k politice veřejně přihlásí, kteří se zodpovídají svým voličům a kteří pracují tak, aby naplnili to, proč byli zvoleni,“ uvedl. Přimluvil se za změnu stanov, která by umožnila řešit „zásadní personální problémy“. Svoboda také v ČT poznamenal, že se lidé „v mnoha případech bojí hovořit, protože ten tlak má v sobě i varianty zastrašování“. „Ale tak jako mluvím teďka já, tak musí začít mluvit všichni,“ dodal.

Bohuslav SvobodaBohuslav Svoboda|E15, Robert ZlatohlavekPražský primátor Bohuslav Svoboda

Nad dnešním rozhodnutím Výkonné rady se podivil poslanec Boris Šťastný, někdejší předseda pražské ODS a Svobodův kritik. „Neměl jsem naprosto žádnou informaci o této věci, nezaznamenal jsem žádnou diskusi. Regionální rada o této věci nikdy nejednala. Je to pro mě překvapením,“ uvedl Šťastný, který je z oblastního sdružení Praha 10. Nepamatuje se prý, že by někdy v ODS byla zrušena celá oblast „bez širší debaty v pražské regionu“.

Nejbližší pražská regionální rada má podle Šťastného být příští čtvrtek. „Nerozumím tomu, na základě jakého rozhodnutí byla tato věc řešena. Pokládám to za velmi nestandardní ve chvíli, kdy uvnitř regionu žádný návrh nezazněl,“ řekl. Doufá prý, že nejde o „nástroj války uvnitř ODS za účelem získání mocenské převahy.“

Usnesení Výkonné rady ODS
Výkonná rada ODS podporuje premiéra a předsedu Petra Nečase v jeho záměru, aby vláda v dalších dvou letech neprováděla změny daňových sazeb. Stabilitu podnikatelského prostředí považuje výkonná rada spolu s podporou prorůstových kroků za klíčovou.
Výkonná rada ODS podporuje snahu vlády prosadit finanční ústavu jako účinný nástroj brzdy veřejných dluhů. Zásadně však odmítáme spojovat její přijetí s připojením k evropskému fiskálnímu paktu, který by u nás vstoupil v platnost až po případném přijetí eura. Považujeme tuto podmínku ČSSD za úhybný manévr, jak komplikovat jednání o kompromisní podobě finanční ústavy.
Výkonná rada ODS považuje za nezbytné, aby se vláda zaměřila na omezení provozní podpory pro obnovitelné zdroje energie tak, aby dál nezatěžovala cenu elektrické energie pro domácnosti a podnikatele. Výkonná rada podporuje zachování odvodu pro velké sluneční elektrárny i po roce 2013. Výkonná rada ODS se znepokojením sleduje vývoj situace kolem nastavení výše provozní podpory pro solární elektrárny a podporuje kroky vlády směřující ke zveřejnění vlastnické struktury společností, které čerpají veřejné peníze na obnovitelné zdroje.
Výkonná rada ODS považuje za nezbytné, aby ministerstvo práce a sociálních věcí vedené ministryní TOP 09 bezodkladně představilo kroky, které umožní stabilní a rychlé vyplácení dávek. Výkonná rada je znepokojena dalším vývojem kolem IT zakázek ministerstva.
Výkonná rada ODS žádá ministra životního prostředí, ministra průmyslu a obchodu a ministra zemědělství, aby na příští jednání VR předložili soubor opatření na snížení administrativní zátěže podnikatelů a občanů, které je možné realizovat do konce tohoto volebního období v jejich resortech.
Výkonná rada ODS odmítá stanovisko čelného představitele ČSSD Jeronýma Tejce k budoucímu obsazení ústavního soudu. Jeho výzva k dosazení levicových ústavních soudců je destruktivním krokem zaměřeným proti Ústavě České republiky a demokratickým principům naší země.

Komentář E15: ODS v čele pravice končí. Bez boje

Jak dorazit ODS