Prvním místopředsedou ANO dál Faltýnek, ve vedení nově i ministři Brabec a Stropnický

Jaroslav Faltýnek, sněm ANO

Jaroslav Faltýnek, sněm ANO Zdroj: anna Vackova

hlasování
válková a ťok
hlasování
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
18
Fotogalerie

Celostátní sněm ANO na úvod druhého jednacího dne schválil změnu stanov hnutí, a posílil tak pravomoci předsedy. Změna mu mimo jiné umožňuje zasahovat do kandidátek hnutí pro volby na všech úrovních samosprávy. Dosud tuto pravomoc měl pouze výbor hnutí, ve kterém zasedají členové předsednictva a předsedové krajských organizací. Prvním místopředsedou hnutí byl zvolen Jaroslav Faltýnek, který předčil Jaroslavu Pokornou Jermanovou. Ta spolu s Petrem Vokřálem obhájila post místopředsedkyně. Dvěma novými místopředsedy hnutí byli zvoleni ministři životního prostředí a obrany Richard Brabec a Martin Stropnický.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil posílení předsedy ANO za přílišnou koncentraci moci a ANO za hnutí založené na vůdcovském principu.

"Je tady zakotvena pravomoc předsedy ve výjimečných a odůvodněných případech i po schválení kandidátních listin výborem do schválených kandidátních listin zasáhnout," uvedla místopředsedkyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Podle ní vzešel požadavek na tuto úpravu pravomocí předsedy hnutí zdola z členské základny.

Předseda hnutí bude moct nově vyškrtnout kandidáty, doplnit na kandidátku nové jména nebo změnit pořadí lidí na kandidátní listině. Stejným způsobem mohl do kandidátek dosud zasahovat pouze výbor, který je také příslušným orgánem hnutí pro schvalování podoby kandidátek pro volby na všechny úrovně samosprávy.

Sledujte online přenos z konference ANO

Stanovy ANO také mění formální postup při vzniku nebo zániku členství v hnutí. Nově upravují fungování oblastních organizací, jejich působnost už nebude muset být svázána s územím okresů.

Ze 210 volebních lístků získal ve volbě prvního místopředsedy hnutí 142 Faltýnek, který tak nadále zůstává druhým mužem hnutí. Druhá Jermanová získala od členů hnutí 59 hlasů. Pět jich bylo neplatných.

Faltýnek po zvolení poděkoval za podporu všem včetně své vyzyvatelky. Znovu vyjádřil víru v to, že hnutí zvítězí ve sněmovních volbách a že bude sestavovat vládu.

Sněm nyní pokračuje volbou řadových místopředsedů hnutí. Delegáti odhlasovali, že se jejich počet pro nadcházející funkční období zvýší na čtyři z dosavadních tří. O místopředsednické funkce se nově ucházejí mimo jiné ministři obrany a životního prostředí Martin Stropnický a Richard Brabec. Poslanec Martin Komárek, který dosud je řadovým členem předsednictva, se kandidatury na místopředsedu vzdal.

V tajných volbách funkce obhájili středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a brněnský primátor Petr Vokřál. Další tři uchazeči o místopředsednické funkce na celostátním sněmu ANO neuspěli.

Stropnický získal 174 hlasů z 209 odevzdaných. Vokřál obdržel 173 hlasů, Brabec 171 a Pokorná Jermanová 169 hlasů. "Bude krev, pot, slzy a já je budu cedit s radostí," uvedl bezprostředně po vyhlášení výsledků hlasování Brabec. Za zvolení poděkovali i ostatní úspěšní adepti.

V poli poražených skončili poslanci Ivan Pilný (42 hlasů) a Radka Maxová (28 hlasů), stejně jako náměstek ostravského primátora Radim Babinec, který dostal pouze 19 hlasů.